La Vanguardia (Català) - Diners

La crisi climàtica irromp als mercats

La inversió sostenible es dispara als EUA mentre les gestores premien les empreses més compromese­s

- Lorena Farràs Pérez

La gestora més important del món, BlackRock, ha llançat una advertènci­a clara: les empreses que no es prenguin seriosamen­t el canvi climàtic i els criteris ESG (mediambien­tals, socials i de bon govern corporatiu), quedaran fora del radar inversor del fons. No és una amenaça buida. El darrer exercici BlackRock no va donar suport a la continuïta­t de 4.800 directius de 2.700 empreses per falta de compromís amb la sostenibil­itat.

Al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, els grans gurus de la inversió també van coincidir a assenyalar els criteris mediambien­tals com un concepte essencial per als mercats. Stephen Schwarzman (Blackstone) veu la lluita contra el canvi climàtic com una oportunita­t. George Soros (Soros Fund Management i Quantum Fund) té una visió més filantròpi­ca de la responsabi­litat social empresaria­l. I David Solomon (Goldman Sachs) situa la crisi climàtica com un dels dos reptes més importants a què s’enfronta l’economia global.

L’acord de París per frenar el canvi climàtic, les mobilitzac­ions ciutadanes en defensa del planeta i l’abundància de proves científiqu­es sobre els efectes de l’escalfamen­t global han irromput als mercats financers. Als Estats Units –amb un president que va decidir sortir de l’acord de París–, la inversió sostenible es va multiplica­r per quatre l’any passat, segons la consultora Morningsta­r. S’estima que aquest tipus d’inversions ja represente­n un terç dels actius globals sota gestió, segons l’informe Global Sustainabl­e Investment Alliance.

A Espanya, aquest tipus d’inversions van arribar als 210.644 milions d’euros gestionats el 2018 (d’acord amb l’última dada disponible de Spainsif), fet que suposa un increment d’un 13,5% respecte a l’any anterior. “Estem registrant creixement­s molt elevats els últims anys, si bé és cert que encara estem lluny d’altres països capdavante­rs del nostre entorn”, explica Francisco Javier Garayoa, director de Spainsif (Foro Español de Inversión Socialment­e Responsabl­e). “El motor d’aquest creixement és la demanda”, que impulsa les gestores d’actius a tenir una oferta cada vegada més elaborada i innovadora de productes d’inversió socialment responsabl­e”, afegeix Garayoa.

Darrere d’aquest augment de la demanda, hi ha una consciènci­a social més gran, però també les rendibilit­ats que ofereixen aquest tipus d’inversions, que “no tenen res a envejar a la gestió tradiciona­l”, assenyala Javier Monjardín, investment advisor de Deutsche Bank Wealth Management. Monjardín també destaca que “s’aprecia una reducció de la volatilita­t d’aquestes inversions respecte als selectius tradiciona­ls”.

Els dos experts també destaquen l’avenç que significar­à l’entrada en vigor, prevista per al primer semestre del 2022, del Pla d’Acció de Finances Sostenible­s de la Unió Europea. “Vol promoure la inversió en projectes sostenible­s, augmentar la transparèn­cia dels informes corporatiu­s i incloure la sostenibil­itat en l’assessoram­ent financer dins de la Unió Europea”, afirma l’investment advisor de Deutsche Bank Wealth Management. Garayoa, per la seva banda, afegeix que “oferirà més seguretat jurídica perquè el mercat es desenvolup­i”.

Un altre factor que cal tenir en compte és l’agenda mundial de desenvolup­ament sostenible per a l’any 2030. Segons un estudi de la Comissió de Comerç i Desenvolup­ament, aquests objectius podrien generar oportunita­ts d’inversió per valor de 10.900 milions d’euros.

Un terç dels actius globals sota gestió es considera inversió socialment responsabl­e

 ?? FABRICE COFFRINI / AFP ??
FABRICE COFFRINI / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain