La Vanguardia (Català) - Diners

El Brexit, una nova etapa per a Europa

- Pedro Sastre

Després de tres anys i mig d’incertesa, el lapse de temps transcorre­gut des de la celebració del fatídic referèndum sobre el Brexit, divendres es materialit­zava la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. La segona potència europea i sisena mundial ens deixa, i minva les estadístiq­ues d’una Unió que, en el seu màxim apogeu, ha arribat a acollir més de 500 milions d’habitants al seu si i ha generat un PIB nominal proper als 19 bilions d’euros.

Malgrat el fiasco que ha suposat, en l’àmbit econòmic i emocional, la sortida d’un membre tan significat­iu, la resposta de la UE durant el procés ha estat molt positiva. Aquests mesos els britànics s’han trobat amb la unitat i fermesa dels països membres, que exigien al Regne Unit complir els compromiso­s financers adquirits, a més de respectar els drets dels ciutadans comunitari­s en territori britànic.

A partir d’aquest moment la Unió Europea s’endinsa en terreny desconegut, en una mena d’arenes movedisses on les incògnites es compten per passos i el seu grau de dificultat es mesura per la necessitat de travessar un fang més o menys profund.

A curt termini som optimistes i pensem que el llot serà fàcil d’esquivar per a Europa. No passem per alt que les negociacio­ns entre el Regne Unit i la UE de cara a tancar la futura relació comercial seran dures, amb temes tan difícils com l’accés de la flota pesquera comunitàri­a a les aigües britànique­s del mar del Nord. Ni tan sols descartem que les negociacio­ns s’allarguin més enllà d’aquest any, la data acordada per tancar l’acord.

Ara bé, en la nostra lògica positiva hi pesen dos aspectes. El primer és el fet que la UE és el soci comercial més important del Regne Unit, i totalitza un 45% de les exportacio­ns i un 53% de les importacio­ns del país el 2018. El segon és la idiosincrà­sia britànica, amb una visió pragmàtica i mercantili­sta aplicada durant els seus 47 anys de pertinença al club. Això ens permet aventurar el seu desig de continuar en bons termes amb el bloc comercial més gran del món.

A mitjà i llarg termini la visió és diferent, el llot relliscós i el terreny, a estones, escarpat. Tot començarà al maig amb la convocatòr­ia d’una conferènci­a sobre el futur d’Europa, amb possible extensió fins a l’any 2022 del període de consultes entorn de les possibles reformes per fer. Amb tot, la primera “hora de la veritat” arribaria amb els pressuposa­ts comunitari­s 2021-2027, ja sense el Regne Unit i dels quals les negociacio­ns preliminar­s han provocat desacords. D’altra banda, el joc de reequilibr­i de forces entre països i blocs guanyarà punts i serà clau per al camí que cal seguir, tenint en compte el relleu de Merkel a Alemanya i les presidenci­als franceses, els dos esdevenime­nts, altre cop, el 2022.

Les recents crisis financera i migratòria, i sobretot la primera escissió en la història de la Unió Europea, obliga els socis a replanteja­r-se els elements fundaciona­ls i mirar cap endavant en la seva redefinici­ó del projecte comunitari, clau per a la supervivèn­cia de la Unió. Igual com a les empreses familiars el relleu generacion­al moltes vegades marca la sort de la companyia –èxit renovat o agonia fins a desaparèix­er–, la sortida del país germà britànic constituei­x el toc d’atenció més important fins a la data dins la família comunitàri­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain