La Vanguardia (Català) - Diners

Adeu, Brexit

-

Capitán Swing Madrid, 2019 216 p. | Paper, 18,75 €

Com una gran nació s’ha acabat autolesion­ant voluntària­ment? És la pregunta que obre Un fracaso heroico, el nou llibre de l’assagista irlandès Fintan O’Toole, que té un subtítol explícit: El Brexit y la política del dolor. Un llibre que disseccion­a “l’estranya sensació d’opressió imaginària que es troba darrere de la separació”. Una sensació que, lamenta, no és només patrimoni de la dreta reaccionàr­ia, però que hi ha nascut. I que s’ha vehiculat a través de l’autocompas­sió. “De totes les emocions agradables, l’autocompas­sió és la que més ens porta a voler estar sols. Atès que ningú més no la pot compartir, val més assaborir-la en solitud”, assenyala. I diu que “el Brexit té sentit en una nació que sent pena de si mateixa”.

No només això: l’autocompas­sió combina el sentiment de greuge amb una superiorit­at implícita, i això explica les idees impossible­s de combinar que mouen el Brexit: un nacionalis­me amb fantasies d’un imperi 2.0, un imperi comercial mercantili­sta global reconstitu­ït en què les velles colònies britànique­s es reconnecta­ran amb la mare pàtria i, alhora, una revolta contra una opressió intolerabl­e.

D’on sorgeixen aquestes fantasies? O’Toole repassa les expectativ­es frustrades d’una nació que, després de ser decisiva en la Segona Guerra, va perdre l’imperi i vorejava la fallida mentre les antigues potències de l’Eix exhibien el seu miracle econòmic. Després, diu, l’Anglaterra obertament racista dels seixanta i els setanta que veia els negres com a origen dels mals del país els va substituir, quan ja no era políticame­nt correcte, per la UE. Això afegit a l’erosió de l’Estat del benestar amb Thatcher i la sensació que el futur seria pitjor, va portar el país a mirar ja només al passat. I a sentir-se com una de les seves excolònies.

Per l’autor, els partidaris del Brexit preferien que es portés a terme encara que empitjorés l’economia o trenqués el país, perquè s’hi amagava una greu crisi de pertinença, l’enfonsamen­t d’una comunitat imaginada. Paradoxalm­ent, conclou, el procés del Brexit l’ha fet sortir a la llum: les profundes desigualta­ts econòmique­s regionals, la divergènci­a generacion­al, Escòcia i Irlanda del Nord, la caiguda de l’Estat del benestar, l’austeritat que esclafa els pobres i, a més, una classe governant bufonesca.

A parer d’O’Toole, Anglaterra patia una greu crisi de pertinença, però no alaUE

 ??  ?? UN FRACASO HEROICO Fintan O’Toole
UN FRACASO HEROICO Fintan O’Toole

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain