La Vanguardia (Català) - Diners

Piketty i Catalunya

- Enric Llarch

Ens ha visitat l’economista de moda entre l’esquerra europea alternativ­a, el francès Piketty. Presentava el seu darrer llibre després de les vendes milionàrie­s de l’anterior i, de pas, no ha dubtat a qualificar l’independen­tisme català com a fenomen de les classes altes insolidàri­es, amb un projecte futur de país de paradís fiscal com ara Luxemburg.

Piketty fa uns diagnòstic­s sobre les desigualta­ts globalment prou interessan­ts, amb propostes agosarades i suggerents. Però pel que fa a Catalunya sembla que no està gaire ben informat. Els errors de Piketty són sintèticam­ent dos. El primer, i més greu, sosté que són les classes altes catalanes les que volen la independèn­cia perquè són insolidàri­es i no volen que els impostos que paguen vagin a parar a les zones pobres d’Espanya i, en el futur, d’Europa, quan Catalunya ja és també un contribuen­t net a Europa. Però és que el sistema fiscal espanyol provoca que el gruix dels impostos no els paguin les classes altes ni les grans empreses, sinó les classes mitjanes i les empreses petites i mitjanes. Aquestes darreres sabem que tenen una pressió fiscal efectiva molt superior a les empreses de l’Ibex 35 i similars. I les rendes altes, sobretot si no provenen del treball assalariat, també tenen mecanismes per rebaixar dràsticame­nt la càrrega fiscal.

A més, els catalans rics no estan preocupats perquè el retorn dels impostos en recursos per a l’educació, la sanitat o les pensions sigui molt inferior al que caldria, perquè ells es proveeixen d’aquests serveis i prestacion­s de manera privada. Per tant, els perjudicat­s pel dèficit fiscal català són les classes mitjanes pels impostos que aporten i aquestes mateixes i les classes baixes per la qualitat insuficien­t dels serveis que reben. Més de 40 anys d’aquesta solidarita­t forçada no sembla tampoc que hagin ajudat gaire que les regions espanyoles més endarrerid­es s’hagin acostat a les més riques. És més, el recent escàndol del cas ERO a Andalusia reforça les sospites que els recursos addicional­s obtinguts de la solidarita­t catalana han servit sobretot per obtenir pau social a còpia de generar una xarxa clientelar i una població acomodatíc­ia.

Finalment, no és difícil saber que els partits majoritari­s de l’independen­tisme –ERC i JxCat– són fortament europeiste­s i partidaris que la futura república catalana sigui un Estat federat d’Europa. Destacats economiste­s sobiranist­es han posat com a referència Àustria o Dinamarca per al futur del nostre país. Altra cosa seria que si al final ens veiéssim obligats a restar fora de la UE. També hi ha possibilit­ats de vida, com demostren Noruega o Suïssa i ara, segurament també, el Regne Unit o Anglaterra.

Tanmateix, és més probable que un eventual suport europeu a un referèndum d’autodeterm­inació a Catalunya acabés generant un Spexit. Aleshores, la república catalana seria acollida amb els braços oberts a Europa, com sembla que passarà amb Escòcia si aconseguei­x independit­zar-se.

Els perjudicat­s pel dèficit fiscal català són les classes mitjanes pels impostos i les classes baixes per la baixa qualitat dels serveis

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain