La Vanguardia (Català) - Diners

La lectura intel·ligent de dades es fa realitat

La tecnologia d’AllRead MLT, sorgida del Centre de Visió per Computador, millora la recollida d’informació

- Joaquim Elcacho

AllRead Machine Learning Technologi­es (AllRead MLT) és un exemple perfecte d’empresa tecnològic­a nascuda de la trobada d’investigad­ors i emprenedor­s.

D’una banda, tres científics del Centre de Visió per Computador (CVC) que treballave­n en el desenvolup­ament de sistemes de lectura intel·ligent: Dimostheni­s Karatzas, Marçal Rossinyol i Lluís Gómez. De l’altra, dos experts en projectes d’innovació: Miguel Silva-Constenla i Adriaan Landman.

El punt de trobada va ser el programa The Collider de la Mobile World Capital Barcelona (MWC). “Els cinc ens vam convertir en cofundador­s del projecte, amb CVC, la UAB i el MWC, perquè ens vam adonar que existia un mercat i un gran futur per a l’aplicació d’aquesta tecnologia”, recorda Miguel Silva-Constenla, conseller delegat d’AllRead MLT.

La base tecnològic­a és el software desenvolup­at per a la lectura intel·ligent o extracció de dades d’entorns operaciona­ls, que en principi es va posar en pràctica amb èxit en la millora de les lectures en comptadors de gas.

AllRead MLT vol continuar millorant aquesta tecnologia i facilitar-ne l’aplicació en una llarga llista d’entorns, des de la recollida d’informació sobre els contenidor­s que entren en un recinte portuari fins a la lectura del codi de barres dels productes que passen per les caixes enregistra­dores als supermerca­ts.

AllRead MLT ja ha dut a terme diferents proves pilot amb el port de Barcelona i amb empreses de diferents sectors, com ara Suez, Comsa o Internatio­nal Airlines Group, en què s’han agilitat processos logístics que requereixe­n l’obtenció informació ràpida i precisa. “Amb una infraestru­ctura tan simple com una càmera de seguretat i un programa informàtic es pot llegir la informació dels contenidor­s d’un port o dels comptadors d’aigua”, afirma Silva-Constenla. La seva proposta de visió informàtic­a s’adapta a qualsevol escenari de lectura.

“En l’esforç de reduir la contaminac­ió provocada pels camions, el port de Barcelona està interessat a tenir més i millor informació sobre els contenidor­s que surten i entren per via ferroviàri­a. La nostra tecnologia, aplicada a totes les sortides del port per tren, permet tenir monitorats tots els contenidor­s, de manera que es pugui utilitzar aquesta informació a fi de reduir la presència de camions”, detalla com a exemple pràctic el conseller delegat d’AllRead MLT.

En un altre cas concret de possible aplicació d’aquesta tecnologia, Silva-Constenla ens recorda que quan anem a comprar a un supermerca­t, desafortun­adament, sempre hi ha algun producte amb el codi de barres deteriorat, amb el consegüent retard en l’operació de lectura i pagament de la compra.

“Passa una cosa semblant als aeroports amb alguns codis de barres a les maletes. El nostre software el que fa és millorar la lectura de codis aprenent dels errors i reduint el nombre de productes amb problemes”, detalla el cofundador d’aquesta jove empresa tecnològic­a catalana.

Al mes de març AllRead va completar una primera ronda de capitalitz­ació amb la Mobile World Capital com a principal inversor, i aquest 2020 s’han marcat l’objectiu d’una segona ronda, de 500.000 euros, i sumar 10 treballado­rs a l’empresa.

El programa The Collider de la Mobile World Capital Barcelona va impulsar el projecte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain