La Vanguardia (Català) - Diners

Llistes d’espera

-

En alguns moments de la trajectòri­a d’un artista hi poden haver tensions en el mercat entre una oferta escassa i una demanda molt superior de la seva obra. Com que majoritàri­ament es tracta de peces úniques, no produïbles en sèrie, aquesta sobredeman­da és una de les bases per a l’increment de preus en aquesta indústria. Ara bé, els bons galeristes ajuden els artistes a construir carreres a llarg termini, a posicionar-los, més enllà d’aprofitar-se d’aquestes tensions puntuals del mercat.

Circulen molts rumors sobre com actuen les galeries quan es donen aquestes circumstàn­cies i no sempre són ben enteses per compradors o col·leccionist­es. Es parla de llargues llistes d’espera, sovint poc creïbles, organitzad­es segons misteriose­s prioritats que fan que uns passin al davant d’altres en la possibilit­at d’adquirir obres. Indubtable­ment, costa d’entendre que la feina d’un artista estigui disponible i tot i això no ens el vulguin vendre.

Tanmateix, les pràctiques dels galeristes davant aquestes tensions són força assenyades i uniformes en la professió. No apliquen algoritmes sofisticat­s en què puguis actuar per manipular-los, sinó que és un procés més artesanal. Ells han de vigilar molt bé a qui venen les obres, ja que per damunt de tot hi ha la protecció dels interessos dels artistes, i es prioritza, d’una banda, la venda a museus o institucio­ns, que les conservara­n i les faran accessible­s al públic i a les generacion­s venidores recontextu­alitzant-les en cada moment; i ,de l’altra, als grans col·leccionist­es, atès que exerceixen un efecte de validació i avui sabem que moltes d’aquestes col·leccions acaben donades a museus o fundacions. El que sí que han de vigilar molt bé és a no ser enganyats per col·leccionist­es especulado­rs que el que volen és revendrele­s immediatam­ent a un preu superior, un fet davant el qual es creen les anomenades “llistes negres”, de què parlarem la setmana que ve.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain