La Vanguardia (Català) - Diners

Ull, fluxos monetaris!

- Jaume Puig

Les borses estan molt fortes. L’any passat la borsa europea, índex Euro Stoxx-50, va pujar gairebé un 25%, i tot just començar l’any hi ha hagut dues situacions tan especials com els atacs militars intercanvi­ats entre els EUA i l’Iran i, fa poc, l’amenaça de pandèmia a la Xina. Malgrat tot, en el moment d’escriure aquest article, la borsa europea cau un exigu 1,5% i la borsa americana puja una mica més d’un 0,5%. Pot ser que els mercats estiguin sent racionals?

Per descomptat, històricam­ent les amenaces de pandèmia han estat oportunita­ts excel·lents per a qualsevol inversor que compri mentre el tema encara sigui noticiable, però el més habitual és que aquesta situació hagués provocat descensos molt més importants per la incidència en la part més emocional dels inversors. Més encara si passés després d’una pujada tan forta com la de l’any passat. Així doncs, què passa?

El creixement econòmic mundial s’està intensific­ant, i està passant de bo a millor, tal com reflecteix l’últim informe del Fons Monetari Internacio­nal, i els resultats empresaria­ls continuen sent molt positius, tal com es desprèn dels que s’estan publicant actualment. Tot i així, en el passat amb això no n’hi ha hagut prou per evitar descensos temporalme­nt importants a les borses. La clau està en els fluxos monetaris. Detectem dos fluxos compradors molt importants: d’una banda, el dels inversors que van vendre a finals del 2018, quan es pensaven que hi hauria una recessió, i va resultar ser un simple ajust d’inventaris, i, de l’altra, el dels estalviado­rs que els tipus d’interès reals negatius estan transforma­nt en inversors.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain