La Vanguardia (Català) - Diners

Gener, un mes de dubtes

Els diners s’han orientat cap als fons de tipus mixt com a resposta defensiva a la incertesa

- Primo González

El mes de gener ha acabat amb nous rècords en els fons d’inversió, tot i que si en alguna cosa han flaquejat ha estat en la fermesa de les apostes dels inversors. Les entrades de diners han estat altes, poc més de 1.150 milions d’euros. Des de la primavera de l’any 2018, fa gairebé dos anys, no hi havia hagut als fons entrades de diners tan elevades com les d’aquests dos últims mesos, ja que tant al desembre com al gener l’aposta dels inversors ha sumat més de 1.000 milions d’euros mensuals en cada cas.

Amb tot, els dos principals tipus de fons pels quals han apostat els inversors denoten el seu estat d’ànim i la seva incertesa, atès que els fons de tipus mixt, que combinen les inversions en renda fixa amb les de renda variable, han absorbit al voltant de 1.100 milions d’euros en conjunt. És a dir, gairebé la totalitat dels ingressos nets del conjunt dels fons.

Durant el mes de gener s’han produït dues fases força identifica­des: una primera bastant alcista, amb entrades de diners importants i rendibilit­ats en línia com les que vam veure l’any passat, i una segona en què els inversors han començat a prendre cauteles davant la debilitat detectada a les borses, sobrevingu­da arran de la crisi del virus que ha brotat a la Xina i que està amenaçant d’estendre’s a altres països.

En la mesura que la Xina està experiment­ant un fort impacte econòmic, els mercats han entrat en una fase baixista amb clares decisions de venda en els actius de renda variable i presa de posicions als mercats de renda fixa com a part d’una estratègia defensiva. Aquesta reacció ha minvat potencial alcista als fons d’inversió. Les rendibilit­ats dels fons especialit­zats en renda variable internacio­nal han descendit una mica més d’un 1% al mes

Les entrades netes de diners van superar per segon mes consecutiu els 1.000 milions d’euros

de gener, per bé que els fons especialit­zats en renda variable espanyola van registrar pèrdues encara superiors, al voltant d’un 3% durant aquest primer mes de l’any.

Els fons de renda fixa mixta, com també els de renda variable mixta, han estat els que han aconseguit franquejar més bé el llindar dels guanys, amb unes rendibilit­ats que s’acosten, en conjunt, a un 0,5%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain