La Vanguardia (Català) - Diners

Els plans, a l’alça

- P. González

La rendibilit­at mitjana dels plans de pensions durant l’any passat va arribar al seu nivell històric més alt, un 8,8%. Fins i tot per sobre dels guanys que van assolir, també en registres rècord, els fons d’inversió. Tant per als plans de pensions com per als fons d’inversió, aquests nivells són difícilmen­t repetibles, segons una opinió força generalitz­ada. En comparació amb l’any 2018, quan els plans van guanyar un 2,14% de mitjana, el salt ha estat patent.

L’alt rendiment aconseguit pels plans de pensions obeeix a una doble circumstàn­cia: els alts beneficis obtinguts pels actius borsaris, sobretot en algunes borses estrangere­s, i addicional­ment el canvi històric que s’ha produït a la cartera d’inversió, ja que per primera vegada en la història les inversions en renda variable van prendre la primera posició entre els actius preferits pels gestors. Els plans especialit­zats en renda variable van tancar l’any amb un rendiment mitjà d’un 23,59%, mentre que a la banda oposada, els plans de renda fixa a curt termini, l’opció més conservado­ra i defensiva, amb prou feines van arribar de mitjana a un 0,65%.

La renda variable representa­va a finals de l’any passat un 36,4%, davant un 32,4% de l’any anterior. L’any 2014 la renda variable va representa­r un 20,1% de la cartera total dels plans. En tots els casos no estan incloses les inversions borsàries que fan els fons de tipus mixt, cosa que accentua encara més el pes de les inversions borsàries dels plans de pensions.

L’apetència pel risc va augmentar l’any passat de manera considerab­le a causa de l’evolució positiva dels mercats, en especial dels de renda variable. La presència d’actius exteriors als plans de pensions espanyols no ha fet més que augmentar els últims anys, fins a un 33,6% de les inversions totals al tancament de l’any 2019, davant un 52,2% de la cartera d’inversions en títols espanyols.

La tresoreria dels plans va marcar l’any passat els nivells històrics més baixos, un 5,7% del total de les carteres d’inversió, com a conseqüènc­ia de la intensa activitat dels plans a les borses internacio­nals, que es van abocar especialme­nt a les borses exteriors. Un 8,5% dels patrimonis es van invertir en altres actius.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain