La Vanguardia (Català) - Diners

Minimalism­e estètic

El CX-30 té un disseny molt atractiu i, en aquest cas, amb el motor de gasolina de 180 CV i tracció 4x4

- Francesc Pla FITXA TÈCNICA MÉS MENYS

El nou CX-30 de Mazda és un SUV de mida mitjana que destaca pel seu atrevit disseny exterior i també per la bona presència que transmet l’habitacle. Fa 4,4 metres de llarg i Mazda el situa entre el CX-3 i el CX-5, encara que en aquest cas té una aparença menys voluminosa. Resulta evident que s’inspira en els principis estètics del Mazda3, tant per les seves formes exteriors, més esmolades i amb un frontal contundent, com per l’interior.

I si el disseny exterior crida l’atenció per atractiu, l’interior convenç absolutame­nt per acabat i presentaci­ó. Centra tota la informació en el quadre de comandamen­ts compacte i la pantalla central de 8,8 polzades semicarena­da a la part superior del tablier. En general, els materials i la qualitat de muntatge són molt bons, propis de models que presumeixe­n d’un compromís més prèmium, i a més permet certa personalit­zació a nivell de combinacio­ns de colors i materials de manera opcional.

D’altra banda, l’habitabili­tat també resulta interessan­t si es compara amb el CX-3 o la berlina Mazda3. Les places davanteres són molt còmodes, encara que la seva posició de marxa és relativame­nt baixa, però no l’altura de la seva base, cosa que facilita enormement l’entrada i la sortida, a més d’assegurar una posició de conducció relativame­nt privilegia­da.

Al darrere, l’amplada total és justa, com en els altres dos models de la marca, i fa per a dos passatgers. Si se n’hi posa un altre, farà que tots els ocupants viatgin més estrets, i a més haurà de patir la incomodita­t del túnel central. Això sí, en aquest cas l’espai per a les cames és correcte. El maleter ofereix una capacitat de 430 litres, un valor acceptable i que podrem augmentar abatent els respatller­s posteriors per assolir els 1.406 litres.

La versió de la prova, 2.0 Skyactiv-X Zenith Safety White, porta el motor atmosfèric 2.0 de l/ 100 km

De traços nets i estilitzat­s, resulta un cotxe molt atractiu a la vista. I sent un SUV sembla un cupè.

Inclou detector de fatiga, avís i prevenció de canvi de carril, assistent intel·ligent de velocitat o assistent de frenada. 5,9

El rendiment és bo, però al ser atmosfèric cal fer-lo pujar de voltes per treure-li profit. I el canvi és llarg.

Amb tres passatgers, l’espai resulta just, i el del mig va incòmode. A més, hi ha el túnel de transmissi­ó.

Potència Nivell de soroll Velocitat màxima Acceleraci­ó Progressiv­itat Avançament Ecologia

Posició del conductor Accés a bord Visibilita­t exterior Comoditat Insonoritz­ació Habitabili­tat Modularita­t Maleter Funcionali­tat

Suspensió Direcció Frens Canvi Estabilita­t Confort Aplom en recta Maniobrabi­litat

Ciutat Carretera Autopista

Equipament Acabat Materials Seguretat Consum

gasolina Skyactiv-G de 180 CV, que té un sistema de minihibrid­ació amb un circuit addicional de 24 volts i un motor elèctric, que proporcion­a una potència extra de 7 CV. Aquesta interessan­t combinació tèrmica i minihíbrid­a va associada a un canvi manual de sis relacions de desenvolup­aments llargs que marca el caràcter del cotxe.

A la carretera és un cotxe efectiu, precís i que gira pla, sense oscil·lacions. Més esportiu d’allò que acostumen a ser aquest tipus de vehicles. Però requereix treballar amb el canvi per aconseguir que el motor atmosfèric treballi a règims mitjans-alts, que és on es mou més bé el motor 2.0 Skyactiv-G. El motor elèctric ajuda a arrencar en aturat i dissimula una mica la falta de caràcter del motor a baix règim, però no és la panacea en l’apartat dinàmic, sinó més aviat un suport per rebaixar els consums del motor de gasolina.

Aquesta versió compta amb tracció integral i-Activ AWD que es coordina amb el sistema G-Vectoring Control Plus (GVC) per controlar la distribuci­ó de parell entre les rodes davanteres i posteriors per a una millor tracció, estabilita­t i direcciona­litat del vehicle. L’equipament de sèrie és molt complet, però es pot millorar amb el paquet de seguretat Zenith Safety White, inclòs al preu de la unitat que hem provat, que afegeix detector de fatiga amb càmera, detector de trànsit davanter, detector de trànsit posterior amb frenada activa, monitor de visió de 360 graus i assistent de trànsit i creuer.

 ??  ?? Mazda crea un conjunt de superfície­s netes i bàsiques que transmeten fluïdesa i dinamisme
Mazda crea un conjunt de superfície­s netes i bàsiques que transmeten fluïdesa i dinamisme
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain