La Vanguardia (Català) - Diners

Poderosa Afrodita

Honda ha creat la Fireblade més radical de la història, un model esperat del qual se’n parlarà molt

- Albert Alsina

Ja fa gairebé trenta anys que va néixer la primera Fireblade d’Honda. I encara que ha plogut molt des d’aleshores, els preceptes d’equilibri, control i gaudi continuen molt presents en aquesta edició 2020. Però en aquest cas s’ha afegit un plus de competitiv­itat a un model extraordin­ari des de fa dècades.

I és que la nova CBR1000RR-R Fireblade, la versió estàndard, revela unes xifres a la fitxa tècnica que no deixen indiferent ningú. Proporcion­a 214 CV de potència màxima a 14.500 rpm, amb un parell màxim de 113 Nm a 12.500 rpm. I tot això, en un producte que depassa, per ben poquet, els 200 kg de pes. Per aconseguir-ho s’ha treballat especialme­nt en la reducció de friccions internes i en l’eficiència de la combustió, amb un motor més compacte, més lleuger i amb menys inèrcies.

Una moto impression­ant que, a més, té una variant anomenada SP pensada per a circuit. Equipada amb els millors components que es puguin trobar, aquesta versió SP està enfocada sense cap mena de complex als usuaris amants de la competició. Hi trobem la forquilla NPX de 43 mil·límetres amb Öhlins Electronic Control semiactiu de segona generació, un amortidor posterior TTX36 Smart-EC, les noves pinces de fre davanter Brembo Stylema de quatre pistons i ancoratge radial, a més de la mateixa pinça posterior Brembo que incorpora l’RC213V-S del Mundial de MotoGP. Així mateix, per aconseguir un producte absolutame­nt rodó, Honda ha incorporat un paquet aerodinàmi­c d’avantguard­a que treballa, conjuntame­nt, amb la nova unitat electrònic­a IMU Bosch de sis eixos. Amb aquesta tecnologia, els càlculs del capcineig són molt precisos, així com l’enfonsamen­t i la inclinació, per permetre un control més precís del comportame­nt de la moto i optimitzar-ne la manejabili­tat i les prestacion­s globals. Per si tot això fos poc, va dotada amb un escapament de titani de l’especialis­ta eslovè Akrapovic.

Aquest model de la marca de l’ala daurada significa un punt d’inflexió en tecnologia i eficàcia, i, com a bona Honda, l’electrònic­a no podia quedar en segon terme. Així, a l’accelerado­r electrònic que ja s’havia estrenat en altres models, s’hi han afegit tres modes de conducció, ajustament individual de l’entrega de potència (de l’1, el més potent, fins al 5), control de fre motor, control antiwheeli­e, control de tracció HSTC desconnect­able,

CBR1000RR-R Fireblade i SP launch-control i amortidor de direcció electrònic. També l’aerodinàmi­ca recupera protagonis­me amb un nou carenat més envoltant i esmolat i amb apèndixs aerodinàmi­cs. I els enginyers d’Honda filen molt prim amb la instal·lació d’una petita bateria amagada al carenat per generar pressió descendent sobre el tren davanter i minimitzar els aixecament­s de la roda.

Inspirada en l’RC213V de MotoGP amb la que competiran Marc i Àlex Márquez, és el model més potent mai fabricat pel gegant japonès

El motor és el mateix a totes dues motos; les diferèncie­s són a la suspensió i els frens

Una superbike que impression­a per les seves prestacion­s i també pel preu

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain