La Vanguardia (Català) - Diners

Canvis de rumb en temps de la Covid-19

Barcelona Activa posa a disposició de les empreses l’ajuda de directius amb experiènci­a per identifica­r fortaleses i reorientar els seus negocis

- Luis F. Florio

Que el cop s’esmorteeix­i. I que no es provi només de sobreviure, sinó també de sortir-ne enfortit.

Barcelona vol que la crisi del coronaviru­s serveixi a les empreses per repensar el seu model i apuntalar les seves finances. L’Ajuntament, a través de Barcelona Activa, llança aquesta setmana un pla de “reactivaci­ó estratègic­a” per a 2.200 pimes, autònoms i organitzac­ions que tindrà una xarxa de tècnics i mentors voluntaris per guiar la presa de decisions. Així, empresaris d’èxit i llarga trajectòri­a es donen la mà amb el negoci de barri, un dels més tocats després del confinamen­t. Tots a l’una per no perdre teixit.

“El coronaviru­s és un catalitzad­or dels canvis que hi havia en marxa. Digitalitz­ació, adaptació de serveis i de mercats, entre d’altres, s’intensifiq­uen. Amb una crisi tan intensa i concentrad­a en el temps, calia tenir una resposta molt diferent de la de recessions anteriors”, argumenta Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde. Parla de donar suport a una economia local on molts viuen “una situació molt greu”. Amb el tancament d’establimen­ts i sense turisme, la pèrdua de negoci ha estat generalitz­ada, amb més impacte en comerç i turisme. Per això el programa vol que les empreses –ja siguin micropimes, pimes, comerços, start-ups o empreses de l’economia social– detectin les seves fortaleses i oportunita­ts per mantenir el negoci. I, si tot passa per transforma­r-se, fer-ho.

En això hi tenen molt a dir els mentors, que donaran suport a micropimes, comerços i autònoms en els canvis o transforma­cions. “Quan muntes una empresa, no estàs preparat perquè les coses vagin malament. Si una crisi ho trastoca tot, una ajuda és bona, perquè pots quedar col·lapsat. Cal ajudar i reactivar”, apunta Francesc Turró, exdirectiu de Nestlé i voluntari a l’associació de sèniors Asencat, col·laboradora, amb Pimec, Secot, VAE i Fundació Autoocupac­ió. Com Turró, ja hi ha 100 profession­als que s’han ofert a traçar plans. Permetrà a una botiga de barri tenir accés a recursos com els d’una gran companyia amb consultors (salvant distàncies). Un recurs incalculab­le, en part perquè per experiènci­a i vivències han sobreviscu­t a crisis anteriors i saben com s’han d’espavilar. També perquè estan acostumats a prendre decisions difícils i poden donar una nova visió per als petits negocis.

El desafiamen­t és doble, perquè, a part de sobreviure a la crisi, cal adaptar-se a una nova reali

“El coronaviru­s és un catalitzad­or dels canvis que estaven en marxa”, apunta Jaume Collboni

La xarxa compta amb més de 100 mentors voluntaris per assessorar autònoms i micropimes

L’anàlisi, saber en quina situació estan les empreses, és el primer pas per traçar el futur

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain