La Vanguardia (Català) - Diners

Cisco, entre els operadors i el núvol

Inversió, adquisicio­ns i propietat intel·lectual són els instrument­s de l’estratègia d’aquesta companyia històrica

- Norberto Gallego

Les circumstàn­cies són importants. Aquesta conversa amb Jonathan Davidson, vicepresid­ent sènior de Cisco Systems, estava prevista a Barcelona pel Mobile World Congress, oportuname­nt suspès. Quatre mesos després, parla des de casa seva, a Silicon Valley, i no esquiva la pregunta principal. Al seu dia Cisco no va saber pujar a la primera onada del núvol. Pot recuperar la iniciativa? “Realment hem tingut èxit amb alguns clients, però no prou per construir una base àmplia per aspirar a una quota important al mercat”.

Davidson es va incorporar a Cisco el març del 2017. Des d’aleshores, li ha tocat dirigir la transforma­ció del catàleg de productes per a les xarxes i, el més important de tot, renovar el model de negoci en què es basa la companyia. Actualment és el responsabl­e d’una divisió abans anomenada Service Provider Group i rebatejada com a Mass-Scale Infrastruc­ture Group. Tan important era canviar el rètol? “Estem sent testimonis de la confluènci­a entre els operadors [aquests service providers ]iels hyperscale­rs o proveïdors de serveis cloud a escala massiva.

“Aquesta confluènci­a té moltes manifestac­ions, però realment està en una fase precoç. D’aquí cinc anys tots dos blocs estaran units per relacions molt més íntimes que les que s’atreveixen a tenir ara”. Segons el seu pronòstic, els grans proveïdors cloud s’estan movent cap a l’espai que tradiciona­lment ha estat dels operadors de xarxes, mentre que aquests últims necessiten obrir-se al mercat cloud. “És una expectativ­a amb què Cisco

s’alinea. No podem ignorar que estem davant un punt d’inflexió en el nostre negoci amb més infraestru­ctura, més connectivi­tat, més serveis i més aplicacion­s”. Davidson acaba d’enumerar els camps d’activitat en què la companyia és present.

Per a aquesta batalla competitiv­a Cisco reuneix diversos requisits, essencials a parer seu: voluntat i mitjans d’inversió per ampliar les seves capacitats i aferrament a la propietat intel·lectual en tecnologie­s com el silici, les comunicaci­ons òptiques i l’automatitz­ació de xarxes. La companyia no ha vacil·lat a l’hora de fer adquisicio­ns que han canviat el perfil pel qual se la coneixia des que es va fundar.

La pandèmia ha posat a prova la robustesa de les xarxes. “Internet ha suportat aquests mesos un volum de trànsit desconegut, i les pautes de trànsit han canviat, ja que s’han desviat en part a les cases, on els empleats teletrebal­len. De cop i volta tots hem hagut de preparar-nos per fer el que estem fent vostè i jo en aquest moment. Les xarxes, totes les xarxes, han aguantat creixement­s d’un 15% a un 40% en el trànsit de dades”. Una part del mèrit és de Cisco, assegura Davidson.

Arriba l’era del 5G, i Cisco troba una segona oportunita­t. L’amplada de banda de la nova generació requereix canvis que van més enllà de les estacions base i l’accés ràdio, afecten el cor de les xarxes i, cada vegada més, apunten a la seva cloudifica­ció. El paper fonamental de Cisco es basa en el software d’orquestrac­ió, que facilita els desplegame­nts i optimitza la inversió.

“En aquest moment, a tot arreu s’estan fent centenars de proves de concepte sobre les xarxes 5G que els usuaris desconeixe­n. Participem en moltes, amb l’expectativ­a que operadors, proveïdors de cloud, corporacio­ns i governs faran aquest esforç i hi donaran suport”.

La pandèmia ha posat a prova la robustesa de les xarxes, amb grans creixement­s de trànsit

L’arribada del 5G està impulsant que les xarxes dels operadors utilitzin el núvol

 ?? JONATHAN DAVIDSON ??
JONATHAN DAVIDSON

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain