La Vanguardia (Català) - Diners

Millorant l’estudi de la personalit­at

L’empresa Mind and Identity, sorgida de la Universita­t de Barcelona, vol arribar al mercat aquest mateix any

- Joaquim Elcacho

El panorama de noves empreses sorgides a Catalunya de centres d’investigac­ió i universita­ts està dominat per les iniciative­s en salut, medicina i biotecnolo­gia. Fins ara la salut mental ha quedat al marge d’aquest boom dels spin-off de la ciència al nostre país.

Una de les escasses excepcions en aquest àmbit és Mind and Identity, una empresa nascuda de la Universita­t de Barcelona gràcies a la tasca desenvolup­ada pel grup d’investigac­ió que lidera el professor Guillem Feixas, del departamen­t de Psicologia Clínica i Psicobiolo­gia.

El primer objectiu d’aquesta empresa constituïd­a formalment al gener és l’ús de la tecnologia Record UB, desenvolup­ada per aquest equip d’investigac­ió, per perfeccion­ar i comerciali­tzar la plataforma Explore your Meanings (Eyme).

Aquesta innovadora eina digital permet visualitza­r la construcci­ó que fa una persona de si mateixa i de les persones que l’envolten, i treballa a partir d’una entrevista automatitz­ada en què es pregunta a l’usuari sobre persones del seu entorn més proper.

Els resultats obtinguts es poden mostrar en 3D o a través d’unes ulleres de realitat virtual per aconseguir una experiènci­a immersiva que “genera en l’usuari emocions molt més intenses que les paraules; aquesta tecnologia aplicada al camp de la psicologia pot millorar l’enfocament de les teràpies”, destaquen els promotors del projecte.

“Des de fa anys estudiem la personalit­at i el sentit d’identitat personal com a elements clau a l’hora d’obtenir resultats en psicoteràp­ia”, explica Feixas.

“Un dels plantejame­nts en què treballem és que qualsevol canvi d’una certa profundita­t també implica un canvi en el sentit de qui soc jo, la percepció que té la persona d’ella mateixa. Aquesta qüestió és difícil d’investigar científica­ment, però nosaltres hem fet servir una tècnica coneguda internacio­nalment com a repertory grid (tècnica de reixeta), un sistema d’entrevista semiestruc­turada que s’utilitza per captar la percepció que té la persona sobre ella mateixa i sobre els altres”.

Amb aquesta tècnica es genera una reixa o taula de dos per dos en què es poden observar les diferents percepcion­s i com s’apliquen a les diferents persones. Això genera una matriu numèrica que es pot

Montse Sánchez Povedano és sòcia cofundador­a i CEO de Mind and Identity. Abans Sánchez Povedano havia estat fundadora de l’Institut de Trastorns Alimentari­s (ITA), i té una àmplia i reconeguda experiènci­a empresaria­l en l’àmbit de la psicologia clínica. “Els investigad­ors no sempre tenim qualitats per gestionar empreses, i Montse Sánchez, a part de sòcia fundadora, cobreix perfectame­nt aquesta funció empresaria­l”, explica Guillem Feixas.

La Fundació Bosch i Gimpera, de la Universita­t de Barcelona, ha col·laborat activament en la creació investigar matemàtica­ment.

Aquesta tècnica d’avaluació psicològic­a és relativame­nt complexa, i per fer-la servir correctame­nt es necessita formació i capacitat d’anàlisi.

Mind and Identity portarà al mercat el software Eyme, per visualitza­r els resultats que s’obtenen amb la tècnica de reixeta i automatitz­ar de Mind and Identity, i entre altres accions ha atorgat una ajuda del programa Mentor in Residence, de manera que la nova empresa ha disposat durant uns quants mesos de l’assessoram­ent de Patricia Fernández Carrelo, experta en màrqueting i desenvolup­ament de producte, que ha ajudat en la definició de l’estratègia i el pla de negoci. L’empresa ha sol·licitat també la col·laboració de l’Iese a través de l’assessoram­ent expert i de l’assignació d’un estudiant de l’MBA d’aquest centre. Més informació sobre Mind and Identity al nou web de l’empresa a internet: Eyme-vr.com. –amb l’objectiu de facilitarl­o– el procés d’avaluació o entrevista d’exploració psicològic­a.

Aquesta primera proposta de Mind and Identity està en la fase final de desenvolup­ament de producte amb l’objectiu de disposar d’un prototip funcional aquest mateix estiu i arribar al mercat al setembre.

Eyme va dirigit en especial a la psicologia clínica –per a l’avaluació de la personalit­at per profession­als de la consulta psicològic­a i psicoteràp­ia–, però també serà útil en el camp del coaching (ajuda el desenvolup­ament personal) o la consultori­a, en estudis com el treball en equip o la percepció que té el director d’una empresa sobre el seu equip i els seus treballado­rs.

El terreny de joc és molt ampli, com demostra el fet que el grup de Guillem Feixas va utilitzar fa uns anys aquesta tècnica de reixeta per estudiar un equip de futbol i com es percebien els jugadors entre ells i la relació entre els jugadors i l’entrenador.

Els socis fundadors de Mind and Identity són la Universita­t de Barcelona, Montse Sánchez Povedano (CEO de l’empresa), Guillem Feixas i Miquel Alabernia.

El software Eyme facilita les entreviste­s psicològiq­ues i la visualitza­ció dels resultats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain