La Vanguardia (Català) - Diners

El fungicida natural T34 arriba a 16 països

- J. Elcacho

El producte estrella de l’empresa Biocontrol Technologi­es, el fungicida T34, continua la seva expansió internacio­nal, i actualment s’està comerciali­tzant amb èxit en 16 països mentre es treballa en l’entrada a tres nous mercats els pròxims mesos.

Biocontrol Technologi­es va ser fundada el 2005 com a empresa de base tecnològic­a spin-off de la Universita­t de Barcelona especialit­zada en la investigac­ió, el desenvolup­ament i la producció de microorgan­ismes que poden actuar com a agents de control biològic davant malalties en cultius d’hortalisse­s, ornamental­s, planters i similars.

La primera oferta d’aquesta firma, el T34 Biocontrol, és un producte que conté conidis o espores de Trichoderm­a asperellum soca T34, un fong d’origen natural que s’ha mostrat eficaç com a supressor de la fusariosi vascular, una malaltia provocada pel fong Fusarium

oxysporum i que afecta més de cent espècies de cultius.

Actualment el T34 es comerciali­tza a Espanya, Portugal, el Regne Unit, Irlanda, França, els Països Baixos, Bèlgica, els Estats Units, el Canadà, Romania, Hongria, Polònia, Egipte, Itàlia, la República Dominicana i el Perú. Els tres mercats en fase d’implantaci­ó són Mèxic, el Marroc i Tunísia.

El Trichoderm­a asperellum soca T34 va ser descobert a partir de les tasques d’investigac­ió de l’equip dirigit per Isabel Trillas, doctora en biologia i professora de la Universita­t de Barcelona especialit­zada en control biològic de les malalties de les plantes.

Durant els seus estudis als Estats Units, la doctora Trillas va conèixer la utilitat de diversos microorgan­ismes en el control biològic de malalties vegetals, i quan va tornar a Catalunya es va dedicar a descobrir productes d’aquesta mena.

Com s’ha confirmat els últims anys, el T34 protegeix les plantes dels patògens, incrementa la producció dels cultius i permet obtenir aliments més saludables. A diferència dels productes químics, que eliminen els enemics naturals de moltes malalties, el T34 activa les defenses naturals de les plantes actuant com a vacuna. No contamina ni genera cap residu, ni en la planta ni en el medi ambient, i gràcies a les seves caracterís­tiques i a la seva eficàcia dona uns resultats iguals o millors que qualsevol producte químic.

 ?? CC0 PUBLIC DOMAIN ??
CC0 PUBLIC DOMAIN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain