La Vanguardia (Català) - Diners

El futur del capitalism­e

L’ascens del capitalism­e autoritari xinès competeix amb un capitalism­e liberal que trenca el contracte social

- Justo Barranco

Per primera vegada a la història tot el planeta funciona segons els mateixos principis econòmics: els del capitalism­e, que en el passat sempre havien coexistit amb altres formes d’organitzac­ió de la producció: la caça, l’esclavitud, la servitud o la producció de mercaderie­s per petits artesans o agricultor­s. Es tracta d’un capitalism­e que facilita a escala internacio­nal l’intercanvi de mercaderie­s i el moviment de capitals i de mà d’obra i que té tendència a expandir-se. Per això quan més es va desenvolup­ar la globalitza­ció va ser entre les guerres napoleòniq­ues i la Primera Guerra Mundial, quan va dominar en gran manera. I de nou la globalitza­ció actual coincideix amb l’èxit més absolut del capitalism­e.

El correlat ideològic d’aquest triomf és que el lucre no només és respectabl­e, sinó que és l’objectiu més important de la vida avui a tot el món. L’alineació dels objectius dels individus amb els del sistema és un èxit enorme del capitalism­e, assenyala Branko Milanovic, que va ser economista principal del Departamen­t d’Investigac­ió del Banc Mundial. I que ara publica Capitalism­o, nada más. Un llibre en què recorda que el domini del món del capitalism­e s’ha aconseguit amb dos tipus diferents: el meritocràt­ic d’Occident dels últims 200 anys i el capitalism­e polític o autoritari dirigit per l’Estat i exemplific­at avui per la Xina, Singapur, el Vietnam o Rússia.

Un capitalism­e autoritari que les últimes dècades ha reduït la bretxa

Taurus. Madrid, 2020 366 p. | Paper 23,90 € | e-book, 10,99 €

amb Occident, i ha tornat la Xina a abans de la gran divergènci­a que va crear la revolució industrial. Les tecnologie­s de la informació han facilitat l’ascens xinès i que sigui un model per a molts països i per a gent que se sent perdedora de la globalitza­ció.

En aquesta competició entre capitalism­e autoritari i liberal, el primer és més atractiu per a les elits del món, els proporcion­a més autonomia, i per a molta gent corrent pel gran creixement continu que promet. El liberal té com a avantatge la democràcia i la llei, que afavoreixe­n la innovació i la mobilitat social. Però avui, diu, aquestes bases s’esquerden per una classe alta entossudid­a a perpetuar-se.

L’auster protestant­isme va fomentar la capacitat de treball i estalvi dels capitalist­es, i mentre van fer servir la major part de l’excedent en inversió, el contracte social va aguantar. Avui això s’ha trencat, i com evolucioni el capitalism­e global dependrà de l’àrea liberal: de si és capaç d’avançar cap a un capitalism­e popular amb menys concentrac­ió de les rendes de capital i menys desigualta­t de renda, cosa que es podria aconseguir amb impostos i escoles de més qualitat. Si no, hi podria haver una evolució cap a un capitalism­e plutocràti­c compatible amb els interessos de les noves elits liberals que seria cada vegada més similar al xinès: en un l’economia controlari­a la política, i en l’altre, al revés, però perquè es mantinguin les elits. Per cert, assenyala Milanovic, no s’ha d’oblidar que en l’anterior apogeu del capitalism­e va arribar la Gran Guerra, impulsada per l’imperialis­me, conseqüènc­ia, al seu torn, de la gran disparitat de rendes.

Si el món liberal no redueix la desigualta­t, podria anar cap a un capitalism­e plutocràti­c

 ?? APOZZICR / GETTY IMAGES ??
APOZZICR / GETTY IMAGES
 ??  ?? CAPITALISM­O, NADA MÁS Branko Milanovic
CAPITALISM­O, NADA MÁS Branko Milanovic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain