La Vanguardia (Català) - Diners

La nova globalitza­ció

- Francesc Raventós

La globalitza­ció és una història d’èxit, tot i que amb reserves significat­ives, com ha evidenciat la Covid-19. Un simple virus que surt de la ciutat xinesa de Wuhan ha portat el caos al món. La Xina va trigar a informar sobre el brot del virus. Cada país ha actuat pel seu compte. A l’Organitzac­ió Mundial de la Salut no se li ha fet gaire cas.

Hem vist que, quan hi ha una emergència, els proveïdors llunyans són incapaços de produir els productes estratègic­s que es necessiten. Mascaretes, respirador­s o antibiòtic­s, tot es fabrica a la Xina. Ja s’havia comprovat que les cadenes logístique­s d’aprovision­ament per a les indústries, si són massa distants, són fràgils i que moltes en algun moment havien aturat la producció per manca de components. S’ha evidenciat un cop més que la globalitza­ció financera s’ha allunyat massa de l’economia real, i ha creat distorsion­s, i que el dúmping social i mediambien­tal és una pràctica habitual. Tot plegat porta tensions a la societat, augmenta la desigualta­t social i evidencia la necessitat d’un nou model de globalitza­ció.

En moments d’emergència només els governs i el sector públic tenen capacitat d’actuació. A Espanya hem tingut la sort que hem disposat d’un sistema sanitari públic potent i un personal amb vocació profession­al que, malgrat les retallades, ha pogut salvar moltes vides. També gràcies a l’Estat de benestar i a l’ajut de la UE s’han pogut pal·liar, en part, els efectes devastador­s per a les persones i les empreses.

La globalitza­ció neoliberal poc regulada porta a situacions en què es prioritza el benefici sense tenir en considerac­ió les conseqüènc­ies per a les persones o el medi ambient. Necessitem que es posin límits a la globalitza­ció financera i a la pràctica del dúmping. Davant els reptes mundials futurs, és imprescind­ible la visió, la coordinaci­ó i l’acció a escala planetària. En definitiva, la nova globalitza­ció necessita regulació i governança. La UE ha de ser una capdavante­ra de la nova globalitza­ció, del multilater­alisme i de la governança mundial. Ara ha de fugir de polítiques proteccion­istes, però ha de protegir sectors i empreses estratègiq­ues.

De cara a futures emergèncie­s, la UE ha de coordinar que els centres de producció al seu territori puguin cobrir les necessitat­s vitals de productes sanitaris, alimentaci­ó, comunicaci­ó, energia o subministr­aments. La UE hauria de signar acords amb empreses, bàsicament privades, que garanteixi­n que en casos d’emergència tenen prou capacitat de producció i estoc. Però el més urgent és prendre mesures per pal·liar la crisi econòmica i social i, en paral·lel, avançar en la unió mentre es defineix un Projecte Europeu de Futur ambiciós i, així, poder impulsar una nova globalitza­ció que, amb altres països, iniciï una etapa de prosperita­t dels ciutadans.

Cal que es posin límits a la globalitza­ció financera i a la pràctica del dúmping davant els nous reptes que s’obren al món

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain