La Vanguardia (Català) - Diners

Alcoa i Nissan, nova reflexió

- Mariano Guindal Robert Tornabell

Per competir cal tenir tecnologia, obrers i capital. La filial d’Alcoa no té energia competitiv­a i ara estan en joc 500 llocs de feina directes, i, amb els indirectes, més de 1.000, que poden deixar a l’atur la zona de Lugo. El Govern espanyol podria entrar en un projecte publicopri­vat. La instal·lació d’una central elèctrica de cicle combinat podria tenir costos com els que vol la multinacio­nal americana, ja que la seva estratègia és generar electricit­at i guanyar per quilowatt (el que guanyen en l’alumini és un complement). Ara hi ha contractes a futur de gas a preus per competir durant anys. Navantia va aconseguir un contracte d’Iberdrola per a les estructure­s del parc eòlic de la Bretanya francesa. Segons The Economist, Iberdrola és una de les empreses més dinàmiques d’Espanya.

Nissan és un cas més delicat. Va rebre subsidis durant anys. Tothom sabia que així que deixés de guanyar ens deixaria amb més de 25.000 famílies a l’atur. A Barcelona, la Hispano-Suiza va fabricar cotxes més bons que els Rolls Royce i avions de caça per als britànics. I després s’hi van fabricar cotxes de Fórmula-1. Hi havia talent, capital i sentit empresaria­l. Ara sobren els cotxes que contaminen, però una marca nord-americana volia instal·lar-se a Catalunya per fabricar un cotxe elèctric. Els enginyers d’HP van competir amb Baviera per fabricar totes les impressore­s del món 3D i ho van aconseguir. Per què no es lluita per fabricar un cotxe elèctric a la Zona Franca?

Els nets de la generació d’internet van aprendre dels seus antecessor­s. Ara tots tenen marca pròpia, però quan van intuir les amenaces dels aranzels punitius de Trump es van traslladar al Vietnam. Temien que la Xina els copiés els models i després Trump els imposés aranzels. Fabriquen des d’antenes electròniq­ues fins a claus que obren portes de cotxes a distància (subministr­en un 51% de les que es venen al món). Confecció i llenceria d’alta qualitat, fosa d’acers especials i tota una gamma difícil d’imaginar.

Les fàbriques de cotxes del Japó van tenir dificultat­s a la Xina i també en tenen per motius semblants a Corea del Sud. S’han fet gestions, per oferir-los els terrenys de la Zona Franca? El Mobile no va ploure del cel com el mannà bíblic. Després de la Covid-19 els governants gestionen i atreuen nous inversors. La Comissió Europea potser ens concedirà préstecs a fons perdut, però la creació de llocs de feina depèn del Govern central. Si hi ha idees i sentit de l’oportunita­t és possible dissenyar acords publicopri­vats. El capital busca oportunita­ts, i els treballado­rs, llocs de feina duradors. Cal insistir que on es transferei­x la investigac­ió el capital aixeca fàbriques.

Ara ens diu l’experiènci­a que els contagis es poden evitar sense paralitzar l’economia

Una marca nord-americana volia instal·larse a Catalunya per fabricar cotxes elèctrics; per què no es lluita per això?

 ?? ATIENZA / EFE ??
ATIENZA / EFE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain