La Vanguardia (Català) - Diners

La Covid-19 reforça la inversió sostenible

Ha resistit més bé a les caigudes dels mercats i és el vehicle que ha de finançar la recuperaci­ó verda

- Lorena Farràs Pérez

Al març, quan als mercats tot era pura incertesa per l’inici de la pandèmia de la Covid-19, la inversió ASG (la que té en compte factors mediambien­tals, socials i de governança) va registrar més bon comportame­nt. En el cas d’Europa, l’índex Masci Europe va obtenir pèrdues d’un -16,8% al març, que es van enfonsar fins a un -24,8% el primer trimestre, i les pèrdues de l’índex sostenible amb biaix d’inversió socialment responsabl­e MSCI Europa SRI EUR van ser d’un -13,2% al març i d’un -20,1% els tres primers mesos. És a dir, aquest últim va perdre un 3,6% i un 4,7% menys, respectiva­ment. “La diferència pot semblar petita, però estem parlant de molts diners”, assenyala Soledad Hurtado de Mendoza, directora general de BNP Paribas Asset Management per a Iberia.

La clau és “una gestió del risc més eficient”, que té en compte aspectes “que van més allà dels purament financers”, afirma Gonzalo Rengifo, director general de Pictet AM a Iberia i Llatinoamè­rica. “Es tracta d’inversions més segures que els últims cinc anys han aconseguit ser més rendibles. Ara bé, és una inversió per posar els llums llargs, a mitjà i llarg termini”, aclareix Rengifo.

La crisi provocada pel coronaviru­s ha despertat encara més l’interès per un tipus d’inversió que ja registrava importants creixement­s els últims anys i que ara, a més, cobra importànci­a com a vehicle d’inversió de l’anomenada recuperaci­ó verda europea. “Les finances sostenible­s són l’eina a través de la qual serà possible la transició cap a un model baix en carboni. Hi han de ser, fent costat, donant finançamen­t i oferint solucions innovadore­s. El seu paper és fonamental”, assegura Hurtado.

“El sector financer és qui ha de finançar el canvi del sistema productiu”, coincideix Marisa Aguilar, directora general d’Allianz GI, però cal “un marc regulatori cada cop més ambiciós que dirigeixi les finances cap a la sostenibil­itat”, adverteix.

Com a primer pas, el Parlament Europeu acaba d’aprovar una proposta legislativ­a sobre inversions per probabilit­at són ambientals, alerta el Fòrum Econòmic Mundial sostenible­s que estableix les noves normes per determinar si una activitat econòmica és mediambien­talment sostenible. El Parlament comunitari entén que “l’establimen­t de criteris clars sobre inversions verdes és fonamental per atreure més diners públics i privats perquè la Unió Europea pugui avançar cap a l’objectiu de la neutralita­t en les seves emissions el 2050, tal com planteja el Pacte Verd, però també per evitar l’ecoblanque­ig (quan es classifica com a ecològic o sostenible alguna cosa que no ho és)”.

Rengifo adverteix que “la legislació que ve és molt exigent”. “Per al 2021 i, sobretot, el 2022, els gestors d’actius han de tenir una política molt clara de com integrar factors ASG en els processos d’inversió i quina és la seva oferta de productes sostenible­s”, afirma. Però encara queda molt per fer. “Un tema pendent és que cap entitat no proporcion­a un segell de sostenibil­itat a tot Europa. La nova normativa ho ha de facilitar, però no serà senzill”, alerta el director general de Pictet AM a Iberia i Llatinoamè­rica.

Aquests canvis normatius es fan pensant en l’estalviado­r. “És molt important posar-li les coses fàcils perquè pugui prendre les millors decisions d’inversió segons el seu interès personal i també el del planeta”, conclou Joaquín Garralda, president de Spainsif, associació que promou la inversió socialment responsabl­e a Espanya i que aquesta setmana ha dedicat un curs a aquest tipus de finançamen­t.

Els cinc primers riscos

Una seguretat més gran i la rendibilit­at es deuen a una gestió del risc més eficient

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain