La Vanguardia (Català) - Diners

‘Vellennial­s’, no tot és gènere

- Juncal Garrido

La pandèmia ens ha transforma­t a tots. Però si hi ha hagut un col·lectiu especialme­nt castigat ha estat el de la gent gran. Totes les decisions tant mèdiques com socials o polítiques s’han debatut entre cuidar els més vulnerable­s o deixar morir l’economia. En la selecció d’executius aquesta realitat ja hi era. Els que ens dediquem a aquest ofici veiem venir les tendències abans que es converteix­in en això, en tendències. Algunes són molt evidents, d’altres van calant, i sense adonar-nos-en es converteix­en en una realitat abassegado­ra. Això ja passava abans de la pandèmia amb la gestió de l’edat; ja hi havia una exclusió evident dels vellennial­s com a força laboral vàlida i molt recomanabl­e.

Abans l’edat era el signe de l’experiènci­a acumulada, però aquells temps han canviat i, sense que ens n’hàgim adonat, i especialme­nt en la nova economia Tech, tenir més de 50 anys et fa, d’alguna manera, perdre credibilit­at. La revista Wired publicava el 2018 que Silicon Valley és el consumidor masculí més gran de Botox a USA, i que la cirurgia plàstica antiedat en executius d’empreses tecnològiq­ues era una cosa habitual.

Les noves companyies, tecnològiq­ues i disruptive­s, globals i obertes de ment, no perceben la maduresa com un valor. I és profundame­nt injust. És una obvietat dir que l’experiènci­a d’aquests perfils és més gran que la dels millennial­s; i també podem afirmar que el nivell d’energia d’aquestes generacion­s grans és cada cop més alt.

En un món on treballare­m fins als 70 anys, amb 55 estem en la segona meitat de la nostra carrera profession­al. Fomentant l’entrada a les empreses exclusivam­ent als més joves s’està inutilitza­nt una força laboral que pot aportar molt, no només als interessos propis de les empreses sinó a la societat en conjunt. És evident que en països desenvolup­ats amb piràmides de població invertides aquestes pràctiques no seran sostenible­s.

Aquest comportame­nt s’endinsa en una paradoxa: les companyies fan plans estratègic­s de durada cada cop més reduïts (3-5 anys), però per dur-los a terme només s’admeten executius que tinguin vint anys de carrera al davant. En el món anglosaxó la pregunta innòcua per no ser demandat és “Does the candidate have runway?” (li queda pista d’enlairamen­t?).

En una xerrada a l’Iese, una persona em va explicar el seu cas. Una executiva, enginyera superior de telecomuni­cacions, 57 anys. A la seva brillant carrera profession­al –m’explicava– s’havia trobat amb dos tipus de traves: primer, la de ser dona en el món tecnològic, i un cop superat això, la de ser més gran en el món digital. Gràcies a l’esforç de la societat i al món corporatiu s’han aconseguit fites importants en diversitat i igualtat, en inclusió i paritat, però no deixem en l’oblit una part important de la força laboral del nostre país. No tot és gènere.

En la nova economia tecnològic­a, tenir més de 50 anys et fa, d’alguna manera, perdre credibilit­at, i és molt injust

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain