La Vanguardia (Català) - Diners

Poca correlació

- P.G.

Els fons de renda variable espanyola han tancat el mes de juny amb un guany mitjà d’un 3,64%, el més elevat entre els diferents tipus de fons que es comerciali­tzen a Espanya. Va ser un mes de recuperaci­ó que no ha esborrat ni de bon tros les pèrdues acumulades des del gener, que s’han vist reduïdes fins a un 22,1% al final del primer semestre, el pitjor resultat entre els diferents grups de fons espanyols. La borsa espanyola ha estat, en efecte, el pitjor negoci per als inversors que tenen els diners en fons d’inversió espanyols, tot i que la recuperaci­ó de juny no deixa de ser un bon auguri, segons els analistes, que creuen que el mercat espanyol de renda variable ha estat excessivam­ent castigat.

En conjunt, els fons d’inversió van perdre un 4,0% del seu valor en aquest primer semestre de l’any 2020, i la contribuci­ó dels fons especialit­zats en la borsa espanyola va ser la més negativa de tots els grups. La renda variable internacio­nal també va contribuir a les pèrdues, tot i que menys, de la mateixa manera que el mes de juny els mercats exteriors de renda variable van aportar en conjunt un 2,9% de guanys.

La correlació entre les rendibilit­ats dels diversos tipus de fons i la inclinació dels inversors per uns i d’altres a l’hora d’invertir els diners és força millorable. Durant la primera meitat de l’any els fons més desitjats pels inversors van ser els que tenen les seves inversions en la renda variable internacio­nal, tot i que aquest grup va ser el que va presentar les segones pèrdues més grans. Per contra, els fons de què va fugir el volum d’estalvi més gran en la primera meitat de l’any van ser els de retorn absolut, més de 1.100 milions d’euros de sortides netes, malgrat que no van presentar els pitjors resultats, ja que si bé la seva caiguda en valoració va ser d’un 3,3% al semestre, quatre grups van presentar caigudes més fortes, no només els de renda variable, sinó també els de tipus global o els mixtos de renda variable.

En suma, les reaccions dels inversors gestionant els seus diners no sempre s’ajusten a unes previsions encertades de rendibilit­at.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain