La Vanguardia (Català) - Diners

Apassionan­t futur ecològic

Mitjançant un rutilant prototip híbrid endollable, la marca alemanya posa èmfasi en l’esportivit­at

- Pere Prat

Qualsevol aficionat al motor que faci l’exercici mental de traslladar-se cap al futur de la mobilitat hauria de donar un protagonis­me especial als enginys desenvolup­ats per fomentar la conducció autònoma. Després de comprovar el vertiginós procés evolutiu de la intel·ligència artificial associada a l’automòbil, sembla que l’avenir ens ofereix una etapa en què es podrà escollir entre circular a bord de cotxes dirigits amb el volant o mitjançant una modalitat de funcioname­nt automàtica. L’escenari ideal per al BMW Vision M Next és un món on les persones haurien de poder continuar gaudint del plaer de conducció quan elles volguessin.

El flamant concept car creat per la prestigios­a firma alemanya explora la possibilit­at de combinar dos universos tan antagònics com gaudir al volant esportivam­ent i viatjar sense haver de preocupar-se per la tasca de conduir. Segons el sistema de gestió elegit per la persona responsabl­e del Vision M Next, caldrà posar-se als comandamen­ts per circular o serà possible traslladar-se sense preocupar-se de res. Mentre progressa la tecnologia relacionad­a amb la conducció autònoma i la connectivi­tat, cada cop resulta més plausible imaginar cotxes com aquest.

Respecte a l’avançat sistema motriu del vehicle, es tracta d’un compendi híbrid endollable que sobresurt per les seves extraordin­àries prestacion­s. Dotat amb dos motors elèctrics, associats a cada un dels eixos, el Vision M Next disposa alhora d’un poderós propulsor de gasolina, que transmet la seva força a través de les rodes posteriors. El resultat és un conjunt que pot assolir una potència de 600 CV, una dada que li permet accelerar de 0 a 100 km/h en només tres segons, a més d’assolir una velocitat màxima de 300 km/h.

Però el millor del cas és que aquest espectacul­ar projecte esportiu, el disseny del qual s’ha inspirat en el mític BMW M1, pot recórrer ni més ni menys que 100 quilòmetre­s de manera elèctrica, una virtut que li permetria accedir a les zones de circulació restringid­a per motius mediambien­tals. El mateix Adrian van Hooydonk, vicepresid­ent de disseny de la marca alemanya, explica que “amb aquest projecte pretenem fer una ullada al futur de la conducció

L’evolució dels elements giroscòpic­s ha servit per crear un sotagots que vetlla per no vessar líquid quan es condueix ràpid esportiva, atorgant valor a les emocions de les persones que viatgen a bord”.

Una menció especial mereix l’avançat conjunt d’instrument­ació, que mostra tota la informació disponible en tres nivells de lectura personalit­zables per adaptar-se

Les portes són de tipus ales de gavina, d’obertura vertical, una solució que encaixa perfectame­nt amb la genètica exhibicion­ista del vehicle

Capaç d’assolir una potència de 600 CV, disposa de 100 km d’autonomia en manera elèctrica

a les preferènci­es de cada persona. El millor d’aquest sistema és que s’acobla de manera automàtica a la velocitat del cotxe, eliminant dades a mesura que se circula més ràpid, a fi que la vista del conductor pugui focalitzar-se en els elements essencials.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain