La Vanguardia (Català) - Diners

En Brian i la Dana Aquesta parella de Wisconsin li dona suport, però no soparien amb ell

Treballado­ra autònoma, reparteix paquets amb el seu cotxe per a Amazon

-

Fa quatre anys, quan van veure aparèixer Donald Trump van desconfiar. “Havia estat un demòcrata tota la seva vida i de sobte es va presentar com a republicà; no estava segur de què faria”, confessa en Brian, un agent de policia de Kenosha (Wisconsin). “Però entre ell i Hillary Clinton no hi havia cap dubte”, apunta la seva dona, la Dana. No sempre participen en les eleccions, però fa quatre anys van donar el seu vot al novaiorquè­s i no se n’han penedit. Aquest any hi tornaran.

“L’economia és molt millor. Els nostres fons de jubilació han pujat. Tothom, rics o pobres, han tingut una baixada d’impostos...”, explica en Brian, atret pel perfil empresaria­l del president. “No volem pagar gaires impostos, nosaltres creiem en un govern petit. Si pagues impostos, vols veure un retorn i durant tots els anys que ens els van apujar no vam rebre res”, comenta en al·lusió a l’era Obama i la crisi financera del 2008.

Els demòcrates se n’han anat massa a l’esquerra, opinen. “Fins i tot Hillary Clinton era una moderada comparada amb això d’ara. Siguem seriosos, Joe Biden no serà president, d’altres governaran per ell”, apunta la dona, contrària a possibles reformes per ampliar el paper de l’Estat, com per exemple ampliar l’asseguranç­a sanitària pública.

“No ens agrada Trump, però ens agraden les seves polítiques; no s’equivoqui: no ens agradaria sopar amb ell, però ens agrada el que fa”, aclareix disgustat per les formes del president en Brian, que estava de servei durant els aldarulls racials que aquest estiu van portar Kenosha als titulars d’arreu del món quan, enmig del caos, un jove de 17 anys va matar un manifestan­t de Black Lives Matter. Per ell, un altre factor clau per no votar Biden és que els demòcrates volen retallar els fons a la policia per dedicar-los a serveis socials.

Són molts els simpatitza­nts de Trump, incloent-hi la classe treballado­ra, que addueixen com a argument els guanys que han fet a la borsa al llarg dels últims anys, especialme­nt els empleats que tenen els famosos plans 401k de jubilació. “Abans de Trump, les borses estaven aturades, i els nostres diners no feien res. Va arribar ell i els mercats es van posar pels núvols. Trump ha fet molt per nosaltres”, afirma Jennifer Biggerstaf­f, treballado­ra autònoma, propietàri­a d’una petita guarderia a Battle Creek (Michigan).

“Com a treballado­r, Trump ha superat totes les meves expectativ­es. abans de la pandèmia l’atur era més baix que mai. No hi ha hagut mai tants negres i llatins treballant com ara. Tot anava com una seda fins que va arribar la pandèmia”, resumeix el seu marit, en Joe. Fabrica portes i grans estructure­s metàl·liques i, malgrat la Covid, li va bé. Moltes empreses i famílies estan aprofitant per fer reformes. Amb qui estan enfadats és amb la seva governador­a per les mesures de tancament contra la Covid-19. Els agrada que Trump “digui les coses com són”. Probableme­nt ells sí que soparien amb Trump. candidats, però en aquestes eleccions no té cap dubte.

La pandèmia va sorprendre aquesta americana fent els tràmits per convalidar el seu títol d’assistent de perruqueri­a, aconseguit anys enrere al veí estat de Delaware (els EUA estan menys harmonitza­ts del que sovint es pensa des d’Europa). Ara els ha aparcat i ha assumit que la seva feina com a autònoma per a Amazon Flex serà durant un temps la seva única ocupació.

“Cada dia surto amb el cotxe a repartir paquets. La part bona és que ho puc fer quan vull. La meva filla torna a anar a l’escola ara, però des del març era a casa. Jo em quedava amb ella i, quan el meu marit tornava de treballar, marxava jo”. La paga “no està malament”, diu, però la companyia “no assumeix riscos ni et dona cap benefici social”.

El vehicle el posa ella. I quan l’any passat va tenir un accident, tot i que l’empresa li paga l’asseguranç­a del cotxe, ella va assumir els primers mil dòlars. Té l’asseguranç­a mèdica gràcies a la feina del seu marit, informàtic. Cada any els surt més car, admet. “Obama no va poder fer el que volia, i el que van aprovar és molt diferent del que volia fer”, opina aquesta treballado­ra, que té més confiança que Biden arregli aquest tema i no pas Trump. Ara, explica, estan estalviant per traslladar-se a Delaware, com fa anys els Biden. “Hi ha més oportunita­ts i els preus de l’habitatge són més bons”. Però primer hauran de vendre la casa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain