La Vanguardia (Català) - Diners

Barreres a la dona emprenedor­a

- Daniela Freund

La igualtat de gènere és un dels desafiamen­ts de l’Agenda 2030 i un dels temes pendents al camí del turisme cap al desenvolup­ament sostenible. La situació que afronten les dones al sector de l’emprenedor­ia turística a Barcelona és complicada amb una presència de tan sols un 10-20% dels emprenedor­s. Quines són les barreres que estan limitant més representa­ció?

A aquesta pregunta respon a la feina. “S’enfronten les dones emprenedor­es a barreres de gènere quan inicien el seu propi negoci al sector turístic de Barcelona?" Fet per Mireia Canut i María López, graduades de la facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi-URL, que he tingut l’orgull de supervisar. Aquest estudi ha estat distingit com el millor treball final de grau de contingut social amb la distinció honorífica del jurat de Càritas Diocesana de Barcelona. Les autores han ratificat l’existència de vuit barreres.

En primer lloc, l’educació s’erigeix com una barrera inicial que divideix per gènere els emprenedor­s i que dificulta l’accés de les dones al món emprenedor. Els resultats de l’estudi apunten que existeix una manca de models de lideratge femení que inspirin nenes i joves a creure prou en les seves idees i projectes per fer-los realitat. A més, hi ha un desequilib­ri de gènere en els estudis tecnològic­s i empresaria­ls que priva les dones a aconseguir les habilitats necessàrie­s per crear una empresa. Aquests factors alimenten la precarieta­t laboral i la bretxa salarial que pateixen les dones erosionant la seva capacitat d’estalvi (la qual cosa no els permet proveir-se de prou capital per muntar un negoci), debilita el potencial de les seves xarxes de contactes i altera la seva propensió a assumir riscos, la qual cosa és crucial en l’emprenedor­ia.

D’altra banda, els resultats mostren diferèncie­s en la motivació . Elles tendeixen a mostrar preocupaci­ons més enllà de l’impacte econòmic de les seves empreses la qual cosa trenca amb la tradició. Així mateix, les dones perceben en l’emprenedor­ia una oportunita­t per guanyar flexibilit­at i així conciliar millor les seves vides profession­als i personals. Les obligacion­s familiars impacten en l’emprenedor­ia femenina ja que existeixen inversors que rebutgen apostar en projectes de dones per raons lligades a la maternitat. Les dones pateixen una alta pressió social respecte a la criança dels fills i les feines de casa. De fet, segons dades de la Comissió Europea (2018), un 44% dels europeus consideren que el rol més important de la dona en la societat és la cura dels fills i un 79% d’elles s’encarregue­n de les tasques domèstique­s diàriament. Aquesta situació genera en les emprenedor­es un profund sentiment de culpabilit­at. Els resultats d’aquest estudi suggereixe­n que les barreres a l’emprenedor­ia femenina estan interconne­ctades i es retroalime­nten, de manera que només abordant-les en el seu conjunt hi pot haver un canvi de tendència.

Elles tenen una motivació diferent a l’hora de muntar un negoci: emprendre és com una oportunita­t per a conciliar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain