La Vanguardia (Català) - Diners

L’amenaça real del segrest a les xarxes

Kaspersky distingeix els atacs amb motivació econòmica dels patrocinat­s des del poder

- Norberto Gallego

Els ciberdelin­qüents s’han tornat molt més atrevits gràcies a les condicions creades per la pandèmia. Han après que la víctima és més vulnerable com més depengui el seu negoci de la continuïta­t. Ho han patit en primera persona Endesa i SegurCaixa Adeslas, només dos dels casos recents a Espanya. La pràctica coneguda com a ransomware, consistent a bloquejar un sistema informàtic encriptant-ne les dades per exigir rescat com a condició de tornada a la normalitat, ha proliferat des del febrer fins a arribar a un punt culminant –ara per ara– el juny, segons les anàlisis publicades per Kaspersky Lab.

Un dels estímuls resulta obvi: l’auge del teletrebal­l implica el risc cert que l’accés domèstic a la xarxa està menys protegit que no pas dins les empreses. “Entre les variants d’amenaça conegudes, el ransomware és actualment el favorit dels ciberdelin­qüents i un negoci molt rendible per als que tenen com a motivació directa els diners, perquè no tots aquests delictes són econòmics”, diagnostic­a Eugene Kaspersky, fundador i conseller delegat de la companyia que porta el seu cognom.

“Comencen colant-se a l’ordinador d’un empleat que treballa des de casa; des d’allà penetren a la xarxa corporativ­a i busquen una vulnerabil­itat en el software. Una altra raó anecdòtica és que els hackers també passen més temps a casa i l’utilitzen per a aquestes malifetes”. No són individus solts –puntualitz­a–, sinó grups de paios que no tenen cap altra habilitat a banda de tocar un teclat, però al darrere hi ha enginyers de software que han optat pel costat fosc. Són capaços de desenvolup­ar un malware i de planificar els atacs, però no es posen en primera línia. Típicament són homes d’entre 30 i 40 anys, de manera que la llegenda que els pinta com a adolescent­s tancats a la seva habitació no es correspon amb la realitat”.

Qui és i on són? L’anàlisi lingüístic­a dels codis maliciosos i de l’intercanvi de missatges intercepta­ts revela que s’expressen majoritàri­ament en espanyol o portuguès, aparentmen­t més llatinoame­ricà que ibèric. Després ve el rus, parlat correntmen­t en països que havien format part de la Unió Soviètica; i el xinès queda en quarta posició. “Són les llengües maternes dels hackers intercepta­ts per les policies que en segueixen el rastre, però això no necessària­ment indica l’origen de la banda organitzad­a”.

Kaspersky, que dialoga amb Diners des de Moscou, fa la distinció entre dues tipologies de ciberdelin­qüència: una té una motivació exclusivam­ent econòmica i una altra és geopolític­a, patrocinad­a per entitats estatals. Si es tracta d’aquests, “no tenim altra manera d’entreveure la seva inspiració que l’estructura dels codis maliciosos i el seu aparent parentiu amb l’espionatge i altres activitats encobertes”. Aquí guanya amb diferència l’anglès natiu –diu–, seguit de prop pel rus i amb freqüència creixent pel xinès simplifica­t. L’espanyol ha sortit d’escena, però Kaspersky fa aquest afegitó: “En el panorama geopolític actual, tothom pirateja a tothom en la mesura dels seus mitjans”.

La carta que juga Kaspersky Lab en el superpobla­t espai de la cibersegur­etat és “el reconeixem­ent especialit­zat que els nostres productes són líders en la prevenció d’atacs contra el punt final, que és on es connecten els usuaris”. El mercat evoluciona a mesura que creixen les amenaces: Kaspersky treballa des de fa temps en un nou enfocament de la seguretat industrial, “en què és notòria una perillosa desprotecc­ió dels sistemes de producció connectats a les xarxes”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain