La Vanguardia (Català) - Diners

Una fitxa bancària per a l’ICF

- Guillem López i Casasnovas

No s’entén molt bé el que ha passat amb la decisió del Banc d’Espanya de no concedir llicència bancària a l’Institut Català de Finances (ICF). La Vanguardia comentava diumenge passat una informació que tenien a l’ICF, però que no s’havia pogut contrastar amb l’expedient correspone­nt. El meu període al consell de govern del Banc d’Espanya va acabar ara ja fa uns anys i no en puc demanar informació interna. Però no sembla lògic que sigui qui demana la fitxa bancària (l’ICF) el que hagi de donar evidència de que la seva operativa no contradiri­a el supòsit d’ajut d’Estat. Més aviat sembla que qui ho hauria de consultar amb la Comissió Europea, si el cas en tenia sospita, seria el regulador. I en el seu cas, en l’aprovació, posar limitacion­s i condiciona­nts a la operativa del nou banc. No havent-ho consultat el Banc d’Espanya d’ofici no sembla justificad­a la negativa. A mi sempre se m’havia dit per part del sotsgovern­ador que ja en la meva època al consell el banc seria neutral si se seguia el procedimen­t reglat. Sembla que aquest entrebanc nou no estava en les regles demanades i que pel que he sabut, l’ICF havia fet totes les adaptacion­s internes de gestió, àdhuc la plataforma informàtic­a i fiscal, per assimilar-se a l’ICO, amb un model de gestió i d’anàlisi de risc equiparabl­e al de qualsevol banca privada.

I és que com a banc de promoció no sembla que la Unió Europea hi hagués de posar cap obstacle. A Alemanya n’hi ha força d’aquestes entitats financeres vinculades als lander. Potser la Generalita­t podria haver demanat dues fitxes, una com a banc comercial i un altra com a banc de promoció. Aquesta última era una entrada més suau per als susceptibl­es contra una Catalunya que volgués fer el camí de la banca pública pel seu compte. Poder aportar els 18 milions d’euros requerits en efectiu no sembla que hagués de ser cap obstacle insalvable per a una entitat que aparentmen­t naixia amb un capital de 600.

Crec que tot plegat requereix una clarificac­ió, almenys per als qui avui ens mirem l’actuació del regulador des de la finestra, però alarmats si més no de veure com entre els uns i els altres han fet del món financer català i de les Illes, en bona part, terra cremada; només se’n salven dues entitats significat­ives, amb la seu extraterri­torialitza­da i, una d’aquestes, fugint encara d’incendis en gran part provocats des de fora. Estar atents a aquests esdevenime­nts que acaben provocant canvis estructura­ls de primer ordre per a la nostra economia i per a la capacitat d’autogovern de les nostres institucio­ns crec que avui és més important que fer anàlisi de conjuntura d’uns fets que ni el mateix Banc Central Europeu domina. De fet més aviat sovint va a remolc de la geopolític­a, guerra inclosa, i ja no diguem el nostre regulador.

La regulació sempre és menys sexy i més silent que les compareixe­nces, i en la mesura que agafa alguns responsabl­es mirant cap a una altra banda pot acabar fent molt mal al futur del país.

Injustific­at Com a banc de promoció no sembla que la Unió Europea hagués de posar cap obstacle a l’Institut Català de Finances

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain