La Vanguardia (Català) - Diners

Tuenti s’acomiada per sempre

Telefónica elimina la popular xarxa social, que des del 2016 només operava com a servei de telefonia de baix cost

- Blanca Gispert

Tuenti s’acomiada per sempre. La popular xarxa social que va triomfar entre millennial­s fa quinze anys ha desaparegu­t definitiva­ment després que Telefónica, la seva propietàri­a, decidís la setmana passada eliminar la marca. Des del 2016 operava únicament com a servei de telefonia de baix cost.

“Hem decidit unificar Tuenti i O2 per oferir a tots els clients el millor que podem oferir a partir d’una única marca, O2”, assegura la companyia al seu web. Fonts del grup no volen donar més detalls sobre la decisió. Ha transcendi­t un comunicat del sindicat CC.OO., que assegura que el cessament definitiu tindrà lloc l’1 de juny, data límit per a la migració de clients cap a O2.

Per tant, en menys d’un mes, arribarà el final de la xarxa que llavors va ser el Facebook espanyol. La decisió no ha agafat ningú de sorpresa. La veritat és que Tuenti va deixar de ser rellevant a començamen­ts de la dècada passada. “La forta competènci­a dels gegants de Facebook i Instagram li van fer molt mal, però també la va enfonsar la falta de visió estratègic­a de Telefónica, que des que va adquirir la xarxa social el 2010 no es va prendre seriosamen­t mai el seu futur”, comenta Enrique San Juan, consultor especialit­zat en xarxes socials i director de Community Internet.

El fet de formar part d’un gegant com Telefónica, comenta San Juan, va provocar que Tuenti quedés eclipsada per la resta de les divisions de la companyia. També quan es va convertir en operadora de telefonia. Movistar sempre va gaudir de gran protagonis­me i el llançament d’O2, una marca més moderna que Tuenti i que també oferia preus ajustats, no li va fer cap favor. Quan l’any 2020 Tuenti va deixar d’oferir fibra òptica, el començamen­t del final ja començava a intuir-se.

En el record hi queden els anys en què la xarxa social va aconseguir deu milions d’usuaris actius al mes, fins als 15 milions de registrats, segons dades compartide­s per la mateixa empresa a principis de la dècada passada. Són xifres notables si es comparen amb els actuals quatre milions a Espanya de Twitter, o els 20 i 22 milions

10

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain