La Vanguardia (Català) - Diners

Llençar el tiquet és llençar drets

- Arnau Casas Pujol

Algunes vegades, especialme­nt quan es fa una compra important o cara, el tiquet de compra (o factura simplifica­da) es conserva com si fos d’or. D’altres, en compres més petites, va a les escombrari­es directamen­t. Un gran error, perquè conservar-lo pot salvar més d’un problema.

El tiquet és la prova que s’ha pagat per un bé o servei concret i aporta una sèrie de drets al comprador. Per exemple, és un element imprescind­ible per fer qualsevol canvi o devolució, sempre que es donin les condicions. Una altra de les principals funcions que té el tiquet és la d’actuar com a garantia, de manera que pot ser crucial en una reclamació. “La garantia legal és l’obligació que té el venedor o fabricant d’un producte de consum d’assegurar, durant un període de temps determinat, el bon estat del producte i les condicions d’ús i funcioname­nt perquè compleixi la seva funció”, apunta l’Agència Catalana del Consum. El termini de la garantia legal dels productes nous és de tres anys des de la data de compra, de manera que és molt important conservar el tiquet durant tot aquest temps. Per exercir aquests drets, cal disposar de certa informació que ha de ser al tiquet: nom o raó social del venedor o prestador, número d’identifica­ció fiscal, adreça, béns adquirits o serveis prestats, impostos i data. Tant en devolucion­s com en garanties caldrà presentar-lo.

El tiquet físic ha de tenir una durada equivalent almenys a la vida útil o conformita­t del que es compra. La tinta no s’ha d’esborrar o el paper no es pot fer malbé abans que passin els tres anys, en el cas d’un producte, o els sis mesos en els serveis. Tanmateix, la realitat és que molts s’imprimeixe­n en un paper que fa que els detalls tendeixin a esborrar-se després d’un temps. Per això és recomanabl­e conservar-los en algun lloc sense humitat i amb poca llum –sobres, fulls plastifica­ts, calaixos...– i fotografia­r-los o fotocopiar-los.

Anys de garantia Els productes nous disposen d’una protecció ampliada des d’aquest any, que passa dels dos anys previs als tres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain