La Vanguardia (Català) - Diners

L’‘e-commerce’ retrocedei­x en l’era postpandèm­ia

Els hàbits en línia adquirits durant la pandèmia no es consoliden, i grans multinacio­nals com Amazon redueixen els seus plans de creixement

- Blanca Gispert Barcelona

Semblava que el comerç electrònic anava a arrasar el comerç tradiciona­l a causa de l’auge que va viure durant la pandèmia, però després del final de les restriccio­ns, els primers indicadors comencen a mostrar tot el contrari, que els hàbits adquirits pel consumidor durant el confinamen­t no s’han consolidat: el comerç físic continua tenint tirada.

Als Estats Units, bressol de la digitalitz­ació, el creixement de les vendes per internet en el pritrimest­rals mer trimestre s’ha alentit fins a arribar a un 6,7%, un ritme fins i tot inferior al registrat abans de la pandèmia, tal com reflecteix el gràfic extret de les dades del Departamen­t de Comerç dels Estats Units. I, en conseqüènc­ia, grans companyies estan frenant els seus plans de creixement. El cas més cridaner és el d’Amazon, que aquest any ha paralitzat la construcci­ó de magatzems de més de nou milions de metres quadrats de superfície i està negociant llogar espais infrautili­tzats, segons informava aquesta setmana The Wall Street Journal. La decisió respon a uns resultats decebedors, amb pèrdues que no es registrave­n des de l’exercici del 2014 i uns ingressos que només van créixer un 7%, un ritme baix si es compara amb els obtinguts durant els últims 20 anys.

No és un cas aïllat. Altres empreses de referència als EUA han vist caure els seus ingressos, com eBay (un 6% durant el primer trimestre), i altres plataforme­s com Shopify o Etsy també estan notant el retrocés amb resultats i previsions més baixes de l’esperat. “Estem emergint d’uns temps sense precedents i, en un món amb moltes més opcions de

El creixement del comerç electrònic es va disparar durant els dos primers anys de la pandèmia i els últims mesos ha començat a frenar el creixement, tal com demostren dades oficials del Departamen­t de Comerç dels Estats Units i la CNMC. Les àrees on el sector té més presència són les de la moda, les finances, els jocs d’atzar i les apostes, mentre que els restaurant­s, els grans magatzems i els hotels hi tenen el pes més baix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain