La Vanguardia (Català) - Diners

La roba ‘ultralow cost’ xinesa irromp en la moda en línia

L’‘e-commerce’ de ‘fast fashion’ Shein ataca a Espanya just quan les marques esmolen l’estratègia digital postcovid

- Maite Gutiérrez Barcelona

L’e-commerce de moda xinès Shein ha entrat com un remolí a Europa i els Estats Units just quan les firmes de roba esmolen la seva estratègia en línia després de la pandèmia. A Amèrica del Nord ha superat Amazon en vendes a través d’apps alguns mesos, segons recull Bloomberg, i a Espanya la seva penetració va a l’alça. És la irrupció en la venda en línia del fast fashion més salvatge, amb preus molt baixos, que produeix i envia a tota velocitat, coincideix­en analistes del sector. I molt barat. Tant, que no són poques les clientes –sí, hi ha majoria de dones joves– que reconeixen que ni es molesten a tornar la roba que no els agrada quan els arriba i se l’emproven. “Per nou euros de l’últim vestit que em vaig comprar no val la pena; el regalaré o intentaré revendre’l a Vinted”, afirma Laia Costa, una jove università­ria de Barcelona. I si no, “a les escombrari­es”.

L’ultralow cost semblava un model obsolet. Grans grups com Inditex, H&M, Mango o Uniqlo en fugen. Està sota la diana de la

Comissió Europea pel seu alt cost mediambien­tal i poca sostenibil­itat. L’estratègia Shein, que aconseguei­x la rendibilit­at venent quantitats ingents de roba que arriba íntegramen­t des de les fàbriques asiàtiques, no concorda amb la bateria legislativ­a que enllesteix la Comissió Europea per al sector tèxtil. Aquest organisme intenta posar límit al fast fashion i elevar les exigències mediambien­tals a la indústria. “Per a les persones joves la sostenibil­itat cada vegada té més rellevànci­a, però alhora és la franja d’edat que més compra a Shein. De vegades el consumidor té un comportame­nt erràtic, tot i que és possible que aquests compradors canviïn d’hàbits en el futur”, comenta Javier Vello, soci responsabl­e de Business Consultori­a a EY.

En espera que aquestes noves normatives entrin en vigor, l’e-commerce, fundat per l’enigmàtic empresari xinès Chris Xu continua en mode ascendent. A Espanya va passar de ser utilitzat per un 1,1% dels compradors de moda en línia el 2019 a un 3,4% el 2020 i a un 6,8% el 2021, segons indica l’últim informe de Modaes amb Kantar. Ja està per sobre de l’alemanya Zalando, amb una penetració d’un 6,5% a Espanya l’any passat. Amazon està en un 12,2%. Els tres operadors plegats tenen una quota de negoci en moda en línia d’un 38,7% al país, si bé hi ha una diferència substancia­l entre ells: mentre que Amazon i Zalando actuen com a plataforme­s distribuïd­ores, Shein també és fabricant de la seva pròpia roba. “Des de l’abril del 2021 a l’abril del 2022 les seves vendes han crescut

un 96% a Espanya, mentre que Zalando ha pujat un 28%, tot i que aquest últim va avançar molt l’any anterior”, explica Rosa López, experta en moda a Kantar Worlpanel. La seva estratègia comunicati­va i de màrqueting és tan agressiva com el seu model de negoci, amb un intens pla d’anuncis a la televisió, com va fer Wallapop al seu dia, i salt al retail en forma de pop up stores –botigues efímeres–. Ben aviat n’obrirà una a Madrid. “Els e-commerce fan aquests experiment­s en el comerç físic per reforçar la connexió emocional amb el comprador, cosa que en la venda en línia és més complicada”, subratlla Néstor Hap, partner i director associat de moda i luxe a Boston Consulting Group.

Les marques consolidad­es, nascudes en el comerç físic, també esmolen la seva estratègia en línia perquè aquests nous competidor­s no els treguin quota de mercat. En el cas del gegant de la moda Inditex, fa temps que desenvolup­a un model de negoci propi, amb l’objectiu d’eliminar les barreres entre el món físic i el virtual i la integració total dels dos canals. L’online va representa­r un 25,5% dels ingressos l’últim exercici, i aspiren a arribar al 30%. El segon grup tèxtil a Espanya, Mango, té estabilitz­ada la seva quota de venda digital entorn d’un 40%, un dels nivells més alts del sector, i ha integrat tots els seus canals a un únic ecosistema. I és que, encara que la compra en línia s’hagi estabilitz­at, les botigues físiques encara tenen marge per créixer, destaca Rosa López, de Kantar. Ser en els dos mons, el físic i el digital, ha passat a ser imperatiu.

2021 Quota de mercat. El negoci de les companyies nascudes en comerç físic en moda en línia va arribar al 61,3% aquest any, davant el 67,5% del 2020, segons Modaes i Kantar. 38,7% ‘Pure players’. Els ‘e-commerce’, firmes que només són a la xarxa, van augmentar la quota l’any passat, tot i que venien de perdre nínxol per la irrupció de ‘retailers’ a l’online. Edat Compradors La franja de consumidor­s que va dels 15 als 24 anys i dels 45 endavant van ser els que van fer més ús dels ‘e-commerce’ de moda.

Grans grups de moda han integrat completame­nt els dos canals de venda: el físic i el digital

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain