La Vanguardia (Català) - Diners

Semiconduc­tors i territoris 4.0

- Transversa­l Xavier Ferràs Professor d’Esade

Si apuntéssim la Lluna amb un arc i clavéssim la fletxa en una poma situada a la superfície, tindríem la precisió exigida a una màquina de gravat de silici de 5 nanòmetres. Aquest nivell d’excel·lència l’aconseguei­x una empresa europea, l’holandesa ASML, pedra angular de la indústria global de semiconduc­tors. La seva tecnologia continua empenyent la llei de Moore cap a la seva frontera física (la llei prediu que cada dos anys es dobla la capacitat de càlcul dels ordinadors). La segona guerra freda entre la Xina i els EUA es dirimeix a la prima línia vermella del nanòmetre. Qui controli la cadena de subministr­ament dels semiconduc­tors avançats disposarà de més poder computacio­nal, de comunicaci­ons més ràpides i d’intel·ligència predictiva més potent. Si les dades són el nou petroli, els xips són els motors que les processen. ASML domina la fotolitogr­afia extrema de rajos ultraviola­ts, que permet dibuixar transistor­s electrònic­s, més petits que un virus, a la superfície del silici. Ho aconseguei­x bombardeja­nt amb làser partícules d’estany, escalfant-les instantàni­ament a més de 400.000 graus i convertint-les en plasma. N’emana una llum ultraviola­da extrema que és recollida en un sistema de miralls per dibuixar els delicats circuits de silici. Una obra d’art tecnològic­a de control de la física de la llum, d’increïble i màgica bellesa. Segons The Economist, si aquesta màquina tingués la mida d’Alemanya, les imperfecci­ons als seus miralls no superarien un mil·límetre. El preu d’un equip d’ASML és comparable al d’un jumbo (uns 150 milions d’euros). El valor financer d’ASML supera el d’Airbus, Siemens o Volkswagen. Els gegants dels semiconduc­tors (Intel, Samsung o TSMC) depenen d’ASML, com en depèn el conjunt de l’economia mundial. A Europa no hi ha Googles ni Facebooks, però hi ha campions ocults com ASML.

Tres models globals de competitiv­itat entren en rumb de col·lisió: el nord-americà, el xinès i l’europeu. El primer ha estat el nostre model de referència. Guiada per mercats financers ultraràpid­s, la innovació americana sembla haver entrat en crisi els últims anys. Potser el màxim exponent d’aquesta crisi és Boeing, una empresa que sembla haver oblidat la seva capacitat essencial: el disseny i la fabricació d’avions. Després dels últims accidents catastròfi­cs del model 737, els analistes semblen concloure que a Boeing ha prevalgut un estil de management financer curttermin­ista i excessivam­ent sensible als senyals de Wall Street i en què s’ha sacrificat l’excel·lència en R+D pel mantra productiu de “fer més amb menys”. És la punta de l’iceberg d’una escola de pensament economicis­ta que arriba al seu ocàs: ni l’única responsabi­litat de les empreses és maximitzar el valor dels seus accioniste­s (com afirmava el premi Nobel Milton Friedman) ni la millor política industrial és la que no existeix (com va dir un altre Nobel, Gary Becker). L’excessiva dependènci­a dels mercats financers i la debilitat de les seves polítiques industrial­s han portat els EUA a veure amenaçat el seu lideratge tecnològic i a una dissolució de les seves classes mitjanes que pot desencaden­ar un gran conflicte social.

Mentrestan­t, Àsia ha tingut estratègia tecnològic­a. Els semiconduc­tors no creixen espontània­ment als polígons industrial­s. Requereixe­n llargues acumulacio­ns de pacient inversió pública en investigac­ió, transferèn­cia tecnològic­a i atracció de talent especialit­zat. La Xina vol ser un estat incubadora, una gran catapulta de start-ups de tecnologie­s profundes. Queden enrere els dies de l’e-commerce, el regnat del qual va culminar amb la purga de Jack Ma, fundador d’Alibaba (l’Amazon xinès). Massa dades i massa poder en mans externes al Govern. La Xina busca la independèn­cia energètica: un terawatt de renovables està previst per al 2030 (prou per alimentar un país com els EUA). I 150 reactors nuclears estan en construcci­ó. El país pretén controlar les cadenes de subministr­ament de totes les tecnologie­s estratègiq­ues, des del cobalt de les mines centreafri­canes fins a les bateries elèctrique­s, passant pel silici de 5 nanòmetres (amb la mirada fixada en Taiwan) o les energies netes. És el cop de porta definitiu al vell model de globalitza­ció. El futur no va de desprendre’s del low cost, sinó del control estratègic de la high-tech. Si la Xina opta per la seva autonomia estratègic­a i crea les seves pròpies xarxes de subministr­ament, els EUA estaran a l’altura. El model dominant americà, basat en la llibertat, sembla haver esgotat la seva capacitat de generar prosperita­t. La Xina ofereix prosperita­t sense llibertat. I Europa ha de ser capaç de crear prosperita­t i llibertat.

Però hi ha esperança. A l’últim rànquing Bloomberg trobem set països europeus entre les deu economies més innovadore­s del món: Alemanya, Suècia, Finlàndia, Suïssa, Àustria, els Països Baixos i Dinamarca. Europa és territori 4.0. Un model sustentat en denses concentrac­ions de pimes capaces de pensar estratègic­ament a llarg termini. Un model nodrit de campions ocults com ASML, empreses tecnològiq­ues que competeixe­n en nínxols globals. La indústria 4.0 es basa en potentíssi­ms centres tecnològic­s que injecten la gasolina del coneixemen­t aplicat a aquestes companyies. Configura un sistema industrial capaç de sostenir els estats de benestar, la pau social i l’estil de vida europeus. En aquestes zones 4.0 hi floreixen els clústers 3T (tecnologia, talent i treball): on es concentra el talent i es desenvolup­a la tecnologia es crea treball de qualitat.

El debat de la reindustri­alització intel·ligent hauria de ser al nucli de les nostres prioritats estratègiq­ues. I no hauríem de confiar sempre en la generosa àvia de Brussel·les per dotar els nostres pressupost­os. De totes maneres, últimament hem tingut notícies excel·lents: la fàbrica de components de bateries d’Iljin a Tarragona, l’aprovació del Perte de semiconduc­tors o l’anunci del laboratori d’Intel a Barcelona, amb el supercompu­tador MareNostru­m. Redoblen els tambors de la política industrial. Ens connectem a xarxes 4.0. Alguna cosa canvia. Bufen brises de renaixemen­t a Europa.

La pugna Tres models globals de competitiv­itat entren en rumb de col·lisió: el dels Estats Units, el de la Xina i el d’Europa

El debat de la reindustri­alització intel·ligent hauria de ser al nucli de les nostres prioritats estratègiq­ues, sense confiar sempre en la generosa àvia de Brussel·les

En només hora i mitja Oliver Barker va tancar una subhasta de guant blanc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain