La Vanguardia (Català) - Diners

Sense envasos per a la cervesa belga

-

Rússia. Si l’any passat, com tots els productors, s’enfrontave­n a retards en els lliurament­s com a conseqüènc­ia dels desajustos en la cadena de subministr­ament global, aquest any directamen­t s’han trobat amb cancel·lacions, a més de fortes pujades de preu derivades de l’augment del preu de l’energia.

“Ara estem en una bona situació: tenim quatre milions d’ampolles al magatzem, però temo que molts col·legues hauran d’aturar la producció aquest estiu”, explicava Alain de Laet, conseller delegat de la cervesera Huyghe, en una entrevista amb el diari financer De Tijd.

El procés de fusions i concentrac­ions en el sector dels fabricants de vidre ha deixat el mercat europeu en mans de tot just quatre o cinc productors, i ha portat a tancar fàbriques en territori comunitari. Fa poc l’empresa alemanya Wiegand Glas va obrir una altra planta al país, però amb aquest augment de la producció no n’hi ha prou per compensar els problemes creats per la guerra ni és operatiu canviar de proveïdor de cop, ja que moltes marques treballen amb dissenys específics propis .

La francesa Verallia, que té una fàbrica d’envasos de vidre a Zorya, a l’est d’Ucraïna, va paralitzar la producció al març, com ja havia fet la suïssa Vetropack. La seva planta a Gostomel, als afores de Kíiv, es va veure afectada pels combats amb les tropes russes al començamen­t de la invasió i encara no ha pogut reprendre l’activitat, però ja ha anunciat que haurà d’acomiadar dos terços dels seus 600 treballado­rs locals.

No hi ha xifres oficials, però segons els càlculs de Laet un 30% de les ampolles de cervesa belga procedeixe­n de Rússia i Ucraïna. El problema va més enllà. La Federació Alemanya de Cervesers ha fet una crida a la població perquè torni com més aviat millor les ampolles que té a casa per reciclar-les, ja que ara costen un 80% més que fa un any, un sobrecost inassumibl­e per als productors petits i mitjans. “Hi haurà escassetat a tot estirar a l’estiu; la situació és extremamen­t tensa”, va dir Holger Eichele, el seu gerent general.

Els fabricants de licors, vi i xampany també s’han vist afectats els últims anys per l’escassetat d’envasos. I abans de la guerra, en plena pandèmia, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut va advertir dels problemes per aconseguir vials per a vacunes davant els problemes de subministr­ament de sorra, el principal component del vidre.

Els amants de la cervesa belga que viuen en el plat pays poden estar tranquils; els altres, no tant. La distribuci­ó nacional sembla garantida per a aquest estiu, però no queda clar si hi haurà prou envasos per a la que està destinada a l’exportació, un 70% de la producció.

L’escassetat s’agreuja perquè moltes marques tenen dissenys específics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain