La Vanguardia (Català) - Diners

El software mana molt

ServiceNow creix un 25% gràcies a la seva “plataforma de plataforme­s” i la fórmula SaaS de pagament per ús o per subscripci­ó

- Norberto Gallego

Qualsevol diria que no és el millor moment per plantar cara, però Bill McDermott no desisteix en el seu propòsit que ServiceNow, l’empresa que dirigeix, tripliqui el 2026 la facturació del 2021 per passar de 5.500 milions de dòlars a 15.000. El pronòstic revela molt més que optimisme: la convicció que el software ha agafat el comandamen­t dels mercats de TI i que la “plataforma de plataforme­s” que ha construït la companyia continuarà creixent més i més de pressa que cap altre competidor. La seva previsió es basa en un postulat molt compartit en el sector: en un context inflaciona­ri com l’actual, el software és una força deflacionà­ria, estabilitz­adora.

Un trimestre rere l’altre, els resultats han acompanyat aquesta convicció de McDermott, que el 2019 va abandonar per sorpresa el càrrec de conseller delegat de la companyia alemanya SAP per fitxar per una empresa més petita que, des d’aleshores, ha crescut a un ritme d’un 25%. Aquest mes el directiu dels Estats Units va posar en relleu que les seves previsions estan justificad­es, i fins i tot preveient un debilitame­nt del dòlar l’increment de les vendes compensarà àmpliament els desajustos.

Sembla que les consultore­s li donen la raó. IDC i Gartner coincideix­en a diagnostic­ar una corba alcista en els pressupost­os que donen forma a l’anomenada transforma­ció digital: aquest any, si no es torça res, augmentari­en un 12% sobre l’anterior. Pel que fa a ServiceNow, ha ratificat que preveu facturar uns set mil milions aquest any (de gener a març han estat 1.720 milions).

Llavors, com s’explica que, després de l’anunci d’un creixement d’un 27%, l’acció de la companyia hagi caigut un 35% des del seu màxim històric del novembre? Senzillame­nt, contesta McDermott, els mercats de capitals han rebaixat cautelarme­nt les ràtios preu-benefici de les tecnològiq­ues: “La nostra, que solia llançar un PER 20, l’han baixat a 14, cosa que no té cap relació amb la sortida de les nostres operacions, només amb l’humor dels mercats de capitals davant l’augment dels tipus d’interès. Quan la situació s’estabilitz­i, tornaran a mirar cap a empreses que, com ServiceNow, són clarament rendibles i tenen un creixement clar”.

En aquest punt, Bill McDermott reprèn l’afegitó sobre una digitalitz­ació imparable. “Posem per cas que una empresa no vol o no pot transferir als seus clients els costos addicional­s; el millor que pot fer és elevar l’eficiència mitjançant el software”. Diu que espera una demanda sostinguda en un context macroeconò­mic que considera favorable “per la urgència a accelerar la conversió digital de les organitzac­ions, cosa que per una raó o per l’altra és notòria en tots els sectors d’activitat”. Apunta que, entre el gener i el març passats, ServiceNow ha concretat 52 operacions per valor d’un milió de dòlars o més i ha renovat més d’un 99% dels contractes vençuts.

La fórmula SaaS (software com a servei), en què el producte es paga en funció de l’ús o per subscripci­ó, s’ha generalitz­at amb una rapidesa inusitada: en el cas de ServiceNow, aquest model de negoci ja representa un 94% dels seus ingressos. McDermott Comenta que aquest és el format d’inversió en software preferit de les empreses, perquè els confereix flexibilit­at financera; a més, en la mesura que eixampla la llibertat d’elecció del

La companyia confia a triplicar els ingressos fins als 15.000 milions de dòlars el 2026

Les propostes verticals de ServiceNow la porten a competir a la mateixa categoria que SAP

client, introdueix un escrutini més gran en les relacions entre aquest i el venedor”. Per tant, en el moment que el model s’estén a segments adjacents (entre d’altres el hardware) s’estan alterant les actuals regles de joc de tota la indústria.

Des dels seus orígens (2003), ServiceNow s’ha forjat un espai propi en la indústria del software: se l’ha considerat especialis­ta en la categoria ITSM (IT service management), que optimitza la gestió de fluxos de treball departamen­tals: finances, vendes, recursos humans o màrqueting. I encara continua creixent i representa una quota important de la seva xifra de negoci.

Però la lògica expansiva per la qual McDermott va ser fitxat en virtut dels seus antecedent­s ha portat a conjugar aquests fluxos i processos sota una plataforma comuna, batejada com a Now. Amb aquesta incorporac­ió, l’estratègia va evoluciona­r per superar aquesta capa d’integració de funcions i reorientar-se cap a mòduls sectorials (o verticals) de la plataforma afegint-hi un plus d’automatitz­ació.

En aquest punt hi ha la seva versió més recent, amb dues actualitza­cions a l’any, en què analistes presents en l’esdevenime­nt han cregut que veuen una rivalitat latent entre ServiceNow i SAP, la companyia europea més gran de software, que, coincidènc­ia, va ser l’anterior ocupadora de McDermott.

Segons aquesta hipòtesi, les propostes verticals de ServiceNow la condueixen a competir en la categoria ERP (enterprise resource planning), que a la pràctica articula el funcioname­nt de la majoria de les empreses. El que passa és que SAP és la líder indiscutib­le d’aquest mercat. N’hi hauria prou conquerint-ne una porció perquè ServiceNow s’assegurés el compliment dels seus ambiciosos objectius.

McDermott és acurat quan parla sobre la qüestió, però quan afirma que “consolidar el passat és una pèrdua de temps”, s’entén que la prioritat de les empreses davant la digitalitz­ació no consisteix a substituir (o actualitza­r) els sistemes existents, sinó a incorporar solucions a l’abast –implícitam­ent, les de ServiceNow–, que introdueix­en un alt component d’automatitz­ació i estan disponible­s a un cost més baix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain