La Vanguardia (Català) - Diners

Investigar, però sense patents

L’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) fa 20 anys que és un referent de la investigac­ió econòmica a Catalunya, especialme­nt en fiscalitat

- Eduardo Magallón

La investigac­ió università­ria, si està ben feta i és fruit d’una feina rigorosa i prolongada en el temps, tard o d’hora deriva en una patent. No tota. La que es fa sobre economia, no, reflexiona l’expresiden­t de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) Salvador Alemany, fet que dificulta la seva visibilita­t.

L’Institut acaba de fer 20 anys com a centre d’investigac­ió en economia, amb l’objectiu de contribuir al debat i a la presa de les decisions de política econòmica.

Fundat el 2001 com a part de la Universita­t de Barcelona i reconegut per la Generalita­t de Catalunya, l’IEB va rebre un important impuls el 2008 amb la constituci­ó de la Fundació IEB, en què participen empreses privades, com ara La Caixa i Saba; institucio­ns públiques, com ara l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, i universita­ts, com ara la de Barcelona i l’Autònoma de Barcelona.

“L’objectiu de l’IEB és que hi ha una voluntat de traslladar aquesta investigac­ió a la política econòmica. Crec que aquesta és la diferència­l. L’IEB neix al voltant del tema del federalism­e fiscal i del finançamen­t autonòmic”, reflexiona Martí Parellada, president de l’IEB.

Són precisamen­t els estudis sobre el model de finançamen­t i la política fiscal autonòmica i estatal els més reconeguts. “Tot el que és finançamen­t autonòmic ha estat clau per a l’IEB al llarg d’aquests anys”, diu Joaquim Coello, primer president de la institució i actual president d’honor. “Aquest fòrum ha estat especialme­nt idoni, perquè ha permès unir l’acadèmia, les administra­cions públiques i les empreses”, afegeix.

El canvi va arribar amb la constituci­ó de la fundació i la creació del patronat el 2008. “És fonamental la col·laboració públicopri­vada”, diu José María Durán-Cabré, director de l’IEB. Coello afegeix que “la col·laboració entre empreses i universita­ts és difícil. No tenim tradició

Els sis grans àmbits d’actuació de l’IEB actualment són el federalism­e fiscal, les ciutats, les infraestru­ctures i el transport, l’anàlisi dels sistemes impositius, les polítiques públiques i la càtedra de sostenibil­itat energètica de la Universita­t de Barcelona, que promou la investigac­ió a la producció, el subministr­ament i l’ús de l’energia necessària per mantenir el desenvolup­ament i benestar socials, amb un èmfasi especial en els aspectes econòmics, mediambien­tals i socials. L’institut publica periòdicam­ent els IEB Report, l’Informe IEB sobre federalism­e fiscal i finances públiques i les Info IEB. de fer-ho a Espanya. És important destacar que no hi ha incentius fiscals per fer-ho”.

Per això, Durán-Cabré insisteix: “Com que no s’han de crear patents, el que creem són investigac­ions que es publiquen a les revistes científiqu­es”. I aquests treballs al final també tenen voluntat d’influir en l’acció política per millorar la societat en conjunt. És com aconseguir una patent en la indústria que millori

Fundat el 2001 com a part de la Universita­t de Barcelona, l’IEB es va convertir en fundació el 2008

els procedimen­ts ja existents a les fàbriques.

Malgrat que estrictame­nt el 20è aniversari era l’any passat, es va optar per endarrerir la celebració, a causa de la pandèmia de la covid. Dimarts, l’IEB commemorar­à l’aniversari amb unes jornades en què participar­à, entre d’altres, el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos.

Durant aquests anys, un dels moments més complicats per a un centre d’investigac­ions econòmique­s com l’IEB va ser el procés independen­tista a Catalunya, ja que amb prou feines hi va haver informes científics sobre els escenaris d’un procés secessioni­sta. Des de l’Institut reivindiqu­en tota la feina sobre federalism­e fiscal feta i les investigac­ions que es van fer servir per a altres organismes, com ara la Carec, o l’extens informe presentat fa unes setmanes precisamen­t sobre aquesta qüestió, en quèl han participat molts membres de l’IEB.

“El tema del 2017 es va treballar bastant amb els estudis sobre finançamen­t dels anys anteriors”, indica Alemany. Precisamen­t una de les grans senyes d’identitat de l’organisme és el rigor en els treballs. La falta de mitjans –atès que és un centre amb pocs investigad­ors– provoca que no sempre puguin reaccionar amb la rapidesa que de vegades requereix l’actualitat.

Durán-Cabré indica que “cada vegada hem assumit més que és important fer investigac­ió de qualitat, però també donar-la a conèixer. Hem de trobar l’equilibri entre el mantenimen­t del rigor i de poder reaccionar ràpid amb els temes que es plantegin”.

Ara, a més de la fiscalitat, l’IEB està molt centrat en “la sanitat i, per extensió, les polítiques públiques, les infraestru­ctures i tot el que fa referència a Europa a partir del grup EuropeG”, diu Parellada. Durán-Cabré afegeix les qüestions relacionad­es amb les ciutats, la mobilitat o l’energia.

Són temes que aniran engrossint la cartera de l’IEB, però sense patents. Ara per ara. Potser algun dia n’apareixerà una. Encara tenen 20 anys més.

investigad­ors. L’equip està format per 36 investigad­ors propis, 34 d’associats i 14 de doctorands

L’any 1991 la televisió pública catalana va emetre un reportatge sobre la situació a les escoles d’educació primària titulat Decepció a les aules. El panorama que ensenyaven els mestres entrevista­ts era el d’uns nens amb menys tendència a l’esforç, poca considerac­ió a l’autoritat, una mala educació creixent i un alt nivell de sobreprote­cció dels pares. D’això fa més de 30 anys, però el discurs és molt semblant al que trobaríem avui. De fet, segur que algun dels alumnes del reportatge avui és mestre i repeteix els mateixos mantres que pesaven sobre ell: “Els nens d’avui no respecten res”. I és que la condició humana té una tendència provada a sobrevalor­ar el passat i subestimar el present. Creiem que l’ahir era millor perquè fem una revisió idealitzad­a dels esdevenime­nts.

Ara que es debat tant sobre la falta de talent en les organitzac­ions i la dificultat de contractar profession­als qualificat­s, és habitual sentir argumentac­ions ancorades en aquest biaix cognitiu. Persones que en algun moment han estat joves (amb les se

Oriol Montanyà és professor de la UPF-BSM ves conseqüent­s dosis de rebel·lia, il·lusió i inconscièn­cia) ara s’apleguen en grupets d’anàlisi juràssics per determinar que la joventut actual no valora la feina, és poc compromesa i no té disciplina. Són hipòtesis simplifica­des que solen acabar amb la mare de totes les sentències: “Aquestes coses abans no passaven”.

Però el cas és que seria un miracle que l’espècie humana hagués canviat tant en tan poc temps. El més probable és que els joves d’avui siguin molt semblants als de les generacion­s anteriors. De manera que per trobar les causes de fenòmens com la gran dimissió (més de 40 milions de nord-americans van deixar la feina el 2021) o el burnout (un 40% d’espanyols afirmen que estan cremats a la seva empresa), potser val més abandonar les teories evolucioni­stes i centrar-se en els elements que poden millorar les organitzac­ions.

Es lliura la guerra pels millors. Critiquem els joves o mirem què podem millorar a les empreses?

Oriol Montanyà Barcelona

Creiem que l’ahir era millor perquè fem una revisió idealitzad­a dels esdevenime­nts

Més enllà del sou i la conciliaci­ó, que continuen sent els aspectes més valorats pels treballado­rs de totes les edats, hi ha altres factors determinan­ts a l’hora de consolidar equips d’alt rendiment. En primer lloc, convé trencar amb els paradigmes de gestió que parlen de captar i retenir el talent. I és que el talent no es capta: se sedueix. De la mateixa manera que no se l’ha de retenir, sinó entretenir. Amb aquesta visió es pot construir una organitzac­ió que sigui atractiva per als joves i que realment s’esforci a potenciar el desenvolup­ament profession­al.

El model de lideratge és la pedra angular, ja que el primer que necessita el talent per progressar és un bon acompanyam­ent, de persones vàlides, generoses i amb esperit de mentoria. Calen directius desposseït­s d’insegureta­ts i enveges, que gaudeixin donant ales als joves i se sentin partícips dels seus èxits. Calen líders molt humans. Que informin, que confiïn, que capacitin. D’aquells que de tant en tant pregunten: “Com estàs?”.

Una de les entitats financeres més importants del nostre país acaba d’incloure la gestió del talent com a eix prioritari del seu nou pla estratègic, i l’ha posada al mateix nivell que la digitalitz­ació i la sostenibil­itat. Les empreses que segueixin el seu exemple estaran en avantatge competitiu, ja que si en una cosa són millors els joves actuals és que tenen molt més interiorit­zat el principi de l’escriptora Toni Morrisson: “No ets la feina que fas: ets la persona que ets”.

Les organitzac­ions que sedueixen el talent són les que fomenten la meritocràc­ia, sense prejudicis d’experiènci­a, gènere o condició. Són les que segueixen el consell que ens va deixar Steve Jobs: “No té sentit contractar gent intel·ligent i dirli què ha de fer. Contractem persones intel·ligents perquè ens diguin què hem de fer nosaltres”.

El primer que necessiten els joves per progressar són persones amb esperit de mentoria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain