La Vanguardia (Català) - Diners

La innovació com a motor de canvi

- Xavier Cornella Castel

No s’havia parlat mai tant d’innovació empresaria­l com els últims temps. Fa molts anys, si es parlava d’innovació, es ponderaven més els riscos que no pas les oportunita­ts. Avui és al revés. Innovar és una obligació per no córrer el risc de quedar-se enrere. Innovar significa també ser pioner, ser el primer, una condició que exigeix una bona dosi de coratge i d’atreviment. Innovar no és només inventar, també és crear noves eines a partir de sumar o combinar, d’una altra manera, les que ja hi ha.

Em permetré referir-me a una fórmula que hem impulsat a Andorra i que ja ha donat bons fruits. El principat és un país atractiu per a nous negocis no tradiciona­ls, vinculats a la innovació i al coneixemen­t. Per les seves dimensions geogràfiqu­es, per l’agilitat del seu sistema bancari, per la seguretat de l’entorn... Fa uns anys, a Crèdit Andorrà vam crear un vehicle d’inversió adreçat a projectes emprenedor­s, amb una tecnologia diferencia­l i/o amb un model de negoci validat i escalable, que vam batejar com a Scale Lab Andorra. Va ser només la primera pedra.

A partir d’aquest primer instrument, vam avançar cap a un altre projecte pioner, un innovation hub que s’alinea amb la voluntat andorrana de complement­ar economia i coneixemen­t amb noves activitats d’alt valor afegit, que puguin obrir noves oportunita­ts. Es tracta de generar i compartir coneixemen­t perquè petites i mitjanes empreses del país i el sector de les start-ups, del país o de fora, trobin noves vies de col·laboració mútua construint un ecosistema emprenedor que millori el time-to-market dels projectes. L’objectiu és clar: innovar per generar nous negocis i ser capaços d’atreure inversió. Aquest projecte ajuda empreses del país a identifica­r, mitjançant una metodologi­a d’innovació, els nous reptes que se’ls plantegen. Després d’aquesta anàlisi, se’ls proposa col·laborar amb startups que siguin capaces de donar respostes a aquests reptes, i així es beneficien del coneixemen­t que els poden aportar en aspectes com les noves tendències, la tecnologia i l’agilitat. D’altra banda, i pel que fa a les start-ups, se’ls ofereixen oportunita­ts de creixement gràcies al contacte amb empreses del país amb les quals poden obrir vies de col·laboració. En definitiva, totes dues parts hi guanyen.

El projecte, que es va posar en marxa a primers d’any, va identifica­r més de set-centes empreses andorranes de diferents sectors empresaria­ls que podrien formar part de l’innovation hub ,i quaranta-dues start-ups, andorranes i estrangere­s, amb un potencial de col·laboració mútua amb aquelles empreses. D’aquí en van sorgir onze propostes de col·laboració.

Ara el pas següent és continuar treballant per fer possible un sandbox, un espai de proves regulat, en què les empreses puguin provar els seus models de negoci per innovar en la prestació de serveis. En definitiva, un entorn de proves segur, en què es pugui experiment­ar i examinar l’efectivita­t de nous productes, programes o tecnologie­s.

Estic convençut que, avui, el model empresaria­l per guanyar competitiv­itat s’ha d’inspirar en la innovació, ajuntant talents i tenint prou visió per intentar convertir en socis els que només vèiem com a possibles competidor­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain