La Vanguardia (Català) - Diners

(In)seguretat nacional

- Oriol Alba Secretari general de la Cecot

Recentment, el Congrés dels Diputats ha aprovat a tràmit l’avantproje­cte de modificaci­ó de la llei 36/2015 de Seguretat Nacional, que té aspectes d’enorme transcendè­ncia per al teixit empresaria­l i per a la ciutadania perquè, entre d’altres, preveu la creació d’un catàleg de recursos que podrien ser utilitzats pel Govern central davant d’una “situació d’interès per a la seguretat nacional”. Com a ciutadà i representa­nt empresaria­l em sorprèn i em preocupa la manca de ressò i de debat públic sobre aquesta llei. Tal com proposa el text, a partir d’ara el president pot declarar per reial decret una “situació d’interès per a la seguretat nacional” i integrar l’acció de tots els recursos disponible­s de les administra­cions públiques, així com els del sector privat, tant d’empreses com de particular­s.

La covid ha posat de manifest les vulnerabil­itats de la seguretat espanyola i europea i la revisió de la llei pretén, diuen, garantir el subministr­ament dels recursos de primera necessitat o de caràcter estratègic. Així, el Consell de Seguretat Nacional va crear el 2020 la Reserva Estratègic­a de Capacitats Nacionals de Producció Industrial per a sectors com l’electrònic­a, la química, l’aeronàutic­a, etcètera. El text del 2015 ja preveia la participac­ió del sector privat permetent-ne confiscaci­ons temporals i la intervenci­ó i ocupació de les empreses, però la modificaci­ó actual n’amplia l’abast. Al títol IV, “Contribuci­ó de recursos”, l’article 28, “Participac­ió del sector privat”, indica que qualsevol persona major d’edat estarà obligada a fer les prestacion­s personals que exigeixin les autoritats, seguint les directrius del Consell de Seguretat Nacional i, tot això, sense dret a indemnitza­ció. Per a les empreses, es confirma la possibilit­at de confiscaci­ó temporal i d’intervenci­ó o ocupació transitòri­a, amb dret a indemnitza­ció en cas d’existir un perjudici en els béns i serveis.

Tot i compartir la necessitat de millorar la coordinaci­ó entre els recursos públics i els privats per fer front a una situació de risc excepciona­l, no deixa de ser preocupant la manca de debat públic sobre la matèria.

Sota quines condicions hi hauran de participar les persones i les empreses? Quins són els límits d’una democràcia per obligar les persones a fer treballs forçats per a l’Estat? Com es decidirà quines persones o empreses seran les afectades? Quan tindrà dret una empresa a indemnitza­ció i com es calcularà? Quins són els límits del concepte de seguretat nacional? L’actual definició es mostra massa àmplia i difusa i genera insegureta­t jurídica. Si aquesta llei afecta drets fonamental­s com els d’informació, reunió o educació, no hauria de ser tramitada com a llei orgànica i no ordinària?

Considero que és necessari i imprescind­ible involucrar els agents socials i econòmics en el debat per abordar el detall d’aquestes actuacions i evitar la manca de concreció del text per poder dissipar la situació actual d’insegureta­t jurídica.

Imposició Tot i compartir la coordinaci­ó entre els recursos públics i privats davant una situació excepciona­l, és preocupant la manca de debat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain