La Vanguardia (Català) - Diners

Inflació bona o dolenta?

- Silvia García-Castaño Directora general d’inversions i productes de Tressis

Anticipant­nos a la resposta al titular podem dir que el temps ho dirà. La inflació és bona quan ve acompanyad­a de creixement; en aquests períodes, els bancs centrals apugen els tipus perquè les economies no creixin sense fre provocant més inflació a través de l’endeutamen­t. Llavors, la inflació actual que assoleix el 8,3% a Espanya, un 7,4% a Europa i un 8,3% als Estats Units és bona?

No a tots els països: malgrat que la magnitud és elevada, la inflació és igual. Als EUA puja per l’increment dels preus de matèries primeres energètiqu­es, agrícoles i industrial­s, però també per l’augment dels salaris, que creixen a un 6,5%. I malgrat això, el consumidor perd poder adquisitiu. Pitjor sort tenim els europeus, ja que la nostra inflació és més d’oferta que de demanda. La guerra d’Ucraïna ha agreujat la situació i ha provocat uns preus de l’energia elevats i sostinguts durant més temps i uns preus agrícoles en màxims, que sens dubte afectaran la nostra butxaca i alguns negocis. Només cal veure la cotització d’algunes companyies americanes la setmana passada, amb caigudes de fins a un 40%. No s’ha d’oblidar l’efecte en els preus del creixement de la massa monetària a escala mundial i l’efecte de l’expansió fiscal.

Com més temps es mantinguin els preus de les matèries primeres alts, pitjor per a la inflació i per als ciutadans. El temps i la magnitud són importants per saber el desenllaç, ja que tot dependrà de quan decidim ficarnos a casa davant les pujades de preus, quant decidim no gastar, quants projectes demorem o deixem de dur a terme i molt més. I el mateix les empreses. Com més aviat s’acabi la guerra i com més continuem amb el nostre ritme de vida normal, millor serà. En qualsevol cas, aquesta vegada la inflació serà més persistent.

ALMIRALL -1,04%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain