La Vanguardia (Català) - Diners

Noves irresponsa­bilitats

- Juan Tugores Ques Catedràtic d’Economia de la UB

El 1987 els països del Sistema Monetari Europeu van adoptar l’acord d’eliminar els reajustame­nts de paritats –realineame­nts– entre les monedes dels països participan­ts. Durant els anys previs havien estat molt freqüents i això enterbolia la imatge d’èxit del projecte d’estabilita­t monetària. Aquesta voluntaris­ta pretensió va anestesiar durant alguns anys els necessaris ajustos en els tipus de canvi intraeurop­eus, però a canvi d’acumular uns desequilib­ris que entre el 1992 i el 1993 van conduir cap a una “tempesta monetària” que gairebé fa descarrila­r el camí cap a l’euro.

Des de principis del segle XXI molts bancs centrals, entre ells la Reserva Federal i el nostre BCE, van mantenir els tipus d’interès més baixos del que les formulacio­ns més bàsiques (regla de Taylor i semblants) considerav­en de raonable equilibri. Alguns van apel·lar a raons sociopolít­iques (“compensar” l’estancamen­t de salaris reals als Estats Units o atendre les urgències d’alguns països europeus com Alemanya en detriment del sud d’Europa), però en tot cas, el resultat va ser lubrificar processos d’excessiu endeutamen­t privat que ja sabem com van acabar esclatant des del 2008.

Des de fa dècades la irrupció als mercats globals de milions de persones que produïen béns i serveis va contribuir a augmentar l’oferta d’una forma dràstica, i va ajudar d’aquesta manera a contenir la inflació d’una forma que vam arribar a creure irreversib­le. Quan s’han anat adoptant posicions “desglobali­tzadores”, en forma de proteccion­ismes fragmentac­ions, recels, etcètera, s’ha hagut de constatar, amb farisea sorpresa, com reapareixi­a amb inusitada força la inflació, després que les raons de fons que l’havien mantinguda sota control es debilitess­in.

Des de la crisi financera, els tipus d’interès s’havien situat en mínims històrics. L’efecte anestèsic, gairebé eufòric, sobre la càrrega del deute va eclipsar mediàticam­ent i política l’eutanàsia que això suposava per a un estalvi que, a més d’una variable econòmica, és també un indicador de la valoració d’una societat sobre les seves responsabi­litats amb el futur. No només es va alleujar el curttermin­ista cost del deute, sinó que es va intentar racionalit­zar en forma de barra lliure per obtenir finançamen­t que, com sol passar, va ser aprofitat pels “ben connectats”. Alguns la van anomenar, amb joia, la nova teoria monetària. Aquesta insensata complaença ja està complicant el despertar davant la inevitable normalitza­ció gradual de les condicions financeres.

Sovint, els anuncis de nous paradigmes, de noves eres, revesteixe­n de promeses complaents el que són evasions de realitats òbvies i elusions d’imprescind­ibles responsabi­litats. Amb això només se sol aconseguir una anestèsia temporal que, si s’eliminen els incentius per fer les coses correctame­nt, agreuja els problemes quan la inexorable realitat s’acaba imposant. Quan n’aprendrem?

‘Barra lliure’ Els tipus baixos han causat un efecte anestèsic i gairebé eufòric sobre la càrrega del deute i l’eutanàsia per a l’estalvi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain