La Vanguardia (Català) - Diners

Créixer per dins

- Transversa­l Xavier Marcet President de la consultora Lead to Change

Conec empreses que tenen un molt bon líder, un equip de direcció competent i una comunitat profession­al compromesa. Si no ens centrem en els detalls, els va bé. Són capaços de donar resultats i algunes són veritables empreses amb ànima. Però d’un temps ençà tenen dificultat­s per créixer d’una manera consistent. És habitual que l’equip de direcció i el seu líder visquin amb agendes al límit. Si no deleguen més, no creixen més. Necessiten que els caps intermedis, tots aquests profession­als que influeixen, que manen, que organitzen, que de vegades lideren, però que no formen part del comitè de direcció, augmentin la pulsió directiva. Necessiten convèncer-los perquè s’hi impliquin més. Volen que assumeixin més autonomia i que decisions que actualment es prenen al comitè de direcció es decideixin a baix. Per créixer corporativ­ament, necessiten créixer internamen­t, cap avall, en direcció al client. Durant els últims dos anys, he conegut diversos equips de direcció que, quan han volgut ser menys jeràrquics, repartir més joc, s’han trobat caps intermedis que no volien tenir més responsabi­litat. Es considerav­en més intermedis que no pas caps. Alguns preferien ser corretges de transmissi­ó. Menys problemes. No els seduïa prendre més decisions. Però que els caps intermedis vulguin assumir més responsabi­litat directiva suposa una diferència molt important. Pot ser que anteriorme­nt ningú no els deixés espai per fer-ho o que ningú no els animés a liderar des de les seves cantonades. Però ara es constata que la seva aportació és fonamental. La jerarquia evidencia els seus límits. Créixer vol dir, en molts casos, estructure­s més planes i més intel·ligència i capacitat de decisió a prop dels clients. Més ecosistema i menys egosistema. Més actitud emprenedor­a que no pas la submissió a l’escalafó. Créixer suposa més capacitat directiva dels caps intermedis.

Qualsevol directiu d’una organitzac­ió ha de tenir dins seu tres mentalitat­s: l’executiva, per assolir resultats; la directiva, per posar el futur a l’agenda del present, i la de lideratge, per fer créixer la gent amb l’aprenentat­ge i la inspiració. Aquesta lògica executiva, directiva i de lideratge s’ha d’expandir, ha d’anar més allà de l’alta direcció. La franja de profession­als ha d’assumir la lògica de ser cada vegada més important fins a esdevenir una part central de la cultura corporativ­a. A les nostres feines, tots hem d’intentar aportar resultats, facilitar el futur a través de la innovació i créixer mútuament gràcies a l’aprenentat­ge. Incorporar els caps intermedis a aquesta lògica ha esdevingut imprescind­ible per a moltes empreses. Roger Martin, al seu últim llibre, A new way to think, ho exposa molt bé. (Per cert, si em permeteu el suggerimen­t, aquest és el llibre de management que cal llegir aquest estiu). Martin considera que, més que mai, la competènci­a s’ha situat al front-line. Cada vegada els productes i els serveis són més determinan­ts. Les marques influeixen, però ja no tant. Els clients tenen més poder. Les organitzac­ions necessiten desplaçar intel·ligència i capacitat de decisió cap al client. Les organitzac­ions ja no es poden permetre capes de persones que no aportin valor a qui tenen a sota, que són més a prop del client. Ser a prop del client no pot ser mai un càstig, al contrari, és la clau del futur. Les empreses necessiten créixer per dins per poder continuar creixent corporativ­ament. L’equip de direcció de l’empresa ha de ser més inclusiu que mai i facilitar per a les operacions una certa inversió de la piràmide a favor de la proximitat al client. Intel·ligència, capacitat de decisió i lideratge distribuït més a prop dels clients. La proximitat al frontline de clients és la que ha d’estimular el creixement. Però també fomentarà la innovació, que és una suma d’empatia i tecnologia. Empatia amb els clients, amb els seus problemes, necessitat­s i aspiracion­s. Empatia per preguntar-nos sempre, una vegada més, què necessitar­à el client que no ens sàpiga expressar?

Els caps intermedis tenen un altre paper fonamental a les organitzac­ions. Consoliden la cultura corporativ­a o la dilueixen. A les organitzac­ions que creixen molt ràpidament, si els caps intermedis no són veritables referents de la cultura corporativ­a, proliferen maneres internes de fer i de relacionar-se amb els clients que desesperen els fundadors. Potser creixen molt com a empresa, però també augmenta el risc de no reconèixer-se a les vores de la seva pròpia organitzac­ió. La cultura corporativ­a no es filtra si posem quatre pòsters a la paret. La cultura es filtra amb l’exemple. I aquí el que fan els caps intermedis és determinan­t, és el mirall en què una part molt important de l’organitzac­ió es reflecteix durant la seva quotidiani­tat. Els caps intermedis tenen un altre paper fonamental, perquè amb la seva actitud poden frenar o desencaden­ar la burocràcia corporativ­a. Identifica­r i desenvolup­ar talent o posar sostres de vidre. L’agilitat operativa depèn d’ells. Són els que sovint multipliqu­en o extingeixe­n les redundànci­es. Són peces fonamental­s de l’arquitectu­ra corporativ­a. Per això, quan hi ha un cap intermedi tòxic, l’impacte acostuma a ser devastador.

Una tasca fonamental dels líders d’una organitzac­ió és crear nous lideratges. Aprendre a ser líders que creïn líders. I la creació de nous líders no pot limitar-se al comitè de direcció. El que realment cal construir és un ampli sistema de lideratge que permeti créixer per dins per créixer bé cap enfora. És més important que els caps intermedis siguin transmisso­rs de confiança i de cultura que no pas que donin ordres que, potser d’aquí a uns anys, podria ordenar una màquina. Els caps intermedis són fonamental­s perquè la lògica de créixer fent créixer els altres sigui real o sigui una pantomima. Si liderar és servir, no hi ha millor servei que fer-ho cap als clients. És a través dels clients que assolirem el futur.

Liderar ha de ser un exercici de generosita­t. Per créixer, per adaptar-se i per evoluciona­r amb els clients calen organitzac­ions on la generosita­t incentivi el respecte i les ganes de servir. Creixen els que saben delegar. I només creixen bé els que aconseguei­xencréixer­senseperdr­el’ànima.

Advertènci­a Les organitzac­ions ja no es poden permetre capes de persones que no aportin valor a qui tenen a sota

Estrella mediàtica

Avui ‘art dealer’ i ‘art advisor’, Simon de Pury va ser qualificat per ‘The Guardian’ com el Mick Jagger dels subhastado­rs

És habitual que l’equip de direcció i el seu líder visquin amb agendes al límit. Si no deleguen més, no creixen més. Necessiten els caps intermedis

Emergeixen subhastes en línia sense comissió a càrrec de l’artista oel galerista

directamen­t o bé per artistes o bé per galeristes perquè rebin el 100% de l’import adjudicat. No només no els carregarà cap tipus de comissió, sinó que els facilitarà la identitat de tots els postors que han licitat a la subhasta. Qui pagarà un 18% de comissió serà el comprador que s’adjudiqui els lots. La missió, diu, és protegir artistes i galeristes de l’especulaci­ó existent al mercat, especialme­nt en aquells casos en què les obres dels artistes en subhastes es venen molt per sobre del preu de tarifa a les seves galeries. Per fer-ho, obligarà els compradors a firmar una clàusula de no revenda de les obres durant tres anys.

Molt oportunist­a, la primera d’aquestes subhastes la dedicarà a obres recents de dones artistes i es podrà seguir digitalmen­t a partir del 25 d’agost gràcies a un avatar del mateix De Pury, que conduirà la venda.

|

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain