La Vanguardia (Català) - Diners

Torna el turisme durant l’estiu més sec

Els experts adverteixe­n que cal invertir en infraestru­ctures urbanes de proveïment i en digitalitz­ació

- Lorena Farràs Pérez litres d’aigua

El sector turístic espanyol espera aquest any recuperar els nivells d’ocupació previs a la pandèmia de la covid. Exceltur, l’associació que agrupa les empreses turístique­s espanyoles més importants, confia que tancarà l’any amb uns ingressos de 151.000 milions d’euros, un fet que suposaria assolir un 98% del PIB del sector registrat el 2019, any en què es va marcar un màxim històric. Torna el turisme, però ho fa a l’estiu, amb els embassamen­ts més buits des que va començar el segle perquè només estan a un 45,3% de la seva capacitat.

Segons dades de l’Organitzac­ió Mundial del Turisme, un ciutadà europeu consumeix entre 50 i 200 litres d’aigua al dia a casa seva (poc més de 100 litres en el cas dels catalans), però un turista pot consumir més de 400 litres d’aigua al dia. A més, José Carlos Díez, director del Fòrum de l’Economia de l’Agua, recorda que “la majoria de turistes es concentren en zones costaneres, que són les que més estrès hídric pateixen, i justament al juliol i a l’agost, que són els mesos més secs de l’any”.

Fernando Morcillo, president de l’Associació Espanyola de Proveïment d’Aigua i Sanejament (AEAS), ens tranquil·litza i afirma que el proveïment per a consum humà està garantit”, però adverteix

DADA

En milions d’euros, AEAS adverteix que cal augmentar la inversió anual en infraestru­ctures en 2.500

del gran dèficit existent en inversions en infraestru­ctures urbanes de proveïment. “Només s’acaben executant un 25% dels plans d’inversió hidrològic­s, cosa que provoca que les infraestru­ctures siguin cada vegada més obsoletes, en detriment de la qualitat de l’aigua i del rendiment de les xarxes, perquè es produeixen més pèrdues d’aigua”, afirma Morcillo. “Portem des del 2010 sense invertir en infraestru­ctures de l’aigua i això és un problema en temps de sequera”, afegeix Diez.

Segons càlculs de l’AEAS, l’aigua urbana necessita una inversió anual de 2.500 milions d’euros addicional­s, fins als 4.900 milions, per poder garantir la qualitat i la sostenibil­itat dels serveis i afrontar desafiamen­ts futurs, com el canvi climàtic o els més exigents requerimen­ts regulatori­s en matèria de qualitat de l’aigua, potabilitz­ació, depuració i reutilitza­ció. Cobrir el dèficit d’inversions al cicle urbà de l’aigua s’estima que generaria l’equivalent a més de 43.000 llocs de treball anuals a temps complet a Espanya, i suposaria una reducció de les pèrdues d’aigua a la xarxa de distribuci­ó d’entre un 14% i un 22%.

El Fòrum de l’Economia de l’Agua també destaca la importànci­a de prendre mesures per optimitzar la gestió hídrica, sobretot pel que fa a la digitalitz­ació. Díez insta, per exemple, a la instal·lació de sensors als aqüífers per evitar-ne la sobreexplo­tació. Toni Sánchez Zaplana, director d’innovació d’Hidraqua (grup Agbar), afirma que sí que s’està avançant en aquest camp. “Des dels nostres hubs Dinapsis per a la transforma­ció digital, situats principalm­ent en ciutats turístique­s, hem desenvolup­at algoritmes d’intel·ligència artificial que ens permeten obtenir una predicció fins a sis anys dels consums de l’aigua. Els resultats són aplicats als nostres sistemes experts de planificac­ió de noves infraestru­ctures, i per això podem saber els recursos necessaris per minimitzar l’impacte de l’increment de població a les zones turístique­s en èpoques estiuenque­s i, d’altra banda, adaptar-nos al canvi climàtic”.

Díez assenyala una última problemàti­ca: “El baix preu que el consumidor paga per l’aigua a Espanya en comparació amb altres països”. A parer seu, uns preus més elevats serien un incentiu per invertir en eficiència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain