La Vanguardia (Català) - Diners

El BCE, en aigües turbulente­s

- Robert Tornabell Professor emèrit a la URL i exdegà d’Esade Business School

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ens ho va advertir a la reunió sobre bancs centrals de Sintra. Abans ja ho havia fet el governador de la Reserva Federal. A la Divina comèdia, Dant va advertir: “Els que entrareu aquí, deixeu tota l’esperança”. El que els passa a tots els bancs centrals, des dels Estats Units fins a Austràlia, la Gran Bretanya o la zona euro, és que el pitjor passa de manera inesperada. Veníem d’una situació esplèndida: diners fàcils i barats. I, de sobte, hem passat a un avís mundial (que va arribar fins i tot a la Xina). Els diners costaran cada vegada més i n’hi haurà realment pocs. I per combatre la inflació creixent, els augments de tipus d’interès poden conduir a una recessió.

A Europa ningú no s’esperava una guerra que multiplica­ria els preus de l’energia i que països com Alemanya haurien de generar electricit­at cremant carbó, perquè s’esgotaven els subministr­aments del gas de Rússia.

Cinc factors expliquen que ara naveguem per aigües turbulente­s. El primer, una guerra despietada, que va posar fi als subministr­aments dels aliments bàsics (blat, blat de moro i aliments per al bestiar), perquè els grans proveïdors del món havien estat Ucraïna i Rússia. El segon, la ingenuïtat d’Europa, que va passar per alt que un 60% de l’energia que comprava depenia d’un proveïdor que no era de confiança. El tercer, sortíem d’una llarga pandèmia que va provocar ruptures a les cadenes de subministr­aments i va exigir al Banc Central Europeu un programa d’emergència d’1,85 bilions d’euros, que no podia estendre’s si la inflació arribés a ser incontrola­ble.

El quart és que quan el BCE deixa de comprar actius financers, des de deute sobirà fins a bons de les empreses i suspèn les subhastes per als bancs, en quantitats il·limitades i al zero per cent, les mesures han de ser radicals. La Reserva Federal americana ho va fer ràpidament: successius augments dels tipus d’interès, i vendre tots els actius financers que havia comprat, per un valor de 9,5 bilions de dòlars. El cinquè factor ha estat una zona amb 19 bancs nacionals i un (Alemanya) que emet bons de referència. Els països del sud, començant per Grècia, van haver d’emetre deute a tipus que ningú no s’imaginava. Amb més endeutamen­t públic i dèficits fiscals inesperats, les primes de risc es van disparar. El BCE va estar al cas i va recórrer amb 1,7 bilions d’euros (recuperats del pla d’emergència), i les aigües van tornar al seu curs. Però molt lluny d’aconseguir una taxa d’inflació a mitjà termini d’un 2%.

L’energia, els aliments i els productes industrial­s represente­n un 80% de la inflació global de la zona euro. L’atur és relativame­nt baix, i alguns indicadors apunten a sectors amb insuficien­t mà d’obra, que han registrat augments de salaris, que la presidenta Lagarde estima per sobre d’un 4% el 2022 i un 3,7% l’any vinent, gairebé el doble que la mitjana històrica abans de la pandèmia.

Rússia Europa ha estat ingènua: ha passat per alt que un 60% de l’energia que comprava depenia d’un proveïdor poc fiable

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain