La Vanguardia (Català) - Diners

El futur industrial de Seat exigeix més digitalitz­ació

Canviar un model de negoci que s’ha mantingut durant dècades requereix una renovació de les tecnologie­s de la informació

- Norberto Gallego

El nou paradigma de la indústria d’automoció es resumeix en quatre lletres: CASE, és a dir: C de connectat , A d’ autònom ,Sde serveis de mobilitat i E d’ electrific­ació. És la premissa inspirador­a dels canvis d’estratègia que no escapen a cap fabricant. Trastocar un model de negoci que ha valgut durant dècades no reclama només una renovació de les seves factories, la seva logística i comerciali­tzació sinó, també, de les seves tecnologie­s d’informació. “Necessitem entendre què ens aporten la internet de les coses, la intel·ligència artificial, el núvol i el big data, encertar-la en la seva evolució”, explica d’inici Iñigo Suárez, director d’operacions de tecnologie­s de la informació de Seat.

El 2019, Seat ja va fer un viratge en les seves tecnologie­s de la informació amb la finalitat de donar suport al procés de transforma­ció industrial que llavors abordava la companyia d’acord amb el grup Volkswagen, el seu propietari. Una de les decisions d’aquell moment va ser internalit­zar el desenvolup­ament de software, que durant molts anys s’havia subcontrac­tat. “Per ser tan àgils i ràpids com es pretenia, la primera condició era que estiguéssi­m en condicions de desenvolup­ar el codi nosaltres mateixos”.

Mentrestan­t, es revolucion­ava la infraestru­ctura informàtic­a. Històricam­ent, tot residia en el data center, amb les tres capes clàssiques (computació, emmagatzem­ament i xarxes), però la disponibil­itat de serveis núvol va precipitar un tomb cap al model de núvol híbrid i el seu corol·lari multicloud. “La gràcia del núvol és que et permet posar cada cosa on tingui més sentit”. Cita dos exemples: una aplicació per a fàbrica exigeix baixa latència [temps de resposta] i estabilita­t, però li és indiferent l’escalabili­tat, per tant, el normal és reservar-la per al centre de dades propi. I on passa el contrari, és raonable portar una aplicació al núvol.

De fet, Seat té acords amb els tres grans proveïdors de núvol, respectant sempre una regla. “El que no fem és combinar un núvol amb un altre en un mateix cas d’ús o funcionali­tat [...] La Digital Production Platform de tot el grup VW va néixer amb Amazon Web Services i continua creixent amb AWS”. Els projectes més emblemàtic­s que Seat –i altres marques de VW– té contractat­s amb AWS són l’esmentada DPP i Giravolta (vegeu l’apartat), però en altres casos d’ús treballa amb Azure (Microsoft) i Google Cloud.

Altres projectes de competènci­a de Suárez són les comunicaci­ons 5G i l’edge computing, l’interès del qual és en el fet que facilitara­n les relacions amb els proveïdors de la marca. “Actualment, tenim sobretot una comunicaci­ó asíncrona, però una xarxa pública 5G i la seva baixa latència canviaria aquesta perspectiv­a amb més rapidesa, més transparèn­cia i més capacitat de reacció”.

I si Espanya fes com Alemanya i alliberés algunes freqüèncie­s de l’espectre per assignar-les a xarxes privades d’ús industrial? Resposta calculada: “A Seat, com a

El cotxe elèctric suposa canvis no només en la fabricació, sinó en tot el model de negoci

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain