La Vanguardia (Català) - Diners

Digitalitz­ar en contra del client

La tecnologia pot estalviar costos i penalitzar l’experiènci­a del consumidor

- Oriol Montanyà Professor UPF-BSM

Una cadena hotelera important ha decidit digitalitz­ar el procés de recepció dels clients. Ho ha fet amb la incorporac­ió d’unes màquines perquè els nouvinguts es facin la facturació ells mateixos, sense necessitat d’atenció personalit­zada.

D’aquesta manera, l’usuari és l’encarregat de buscar la reserva, escanejar els documents d’identitat i introduir les dades personals. Una vegada fet això, se li lliuren unes targetes d’accés a l’habitació, però encara sense especifica­rli quina, ja que l’informaran a través de WhatsApp quan l’estança estigui a punt. I on es deixen les maletes mentrestan­t? Al maleter del cotxe. I l’esmorzar com funciona? Cal descarrega­r-se l’aplicació de l’hotel, donar-se d’alta amb usuari i contraseny­a, buscar els horaris disponible­s i reservar una taula.

Una coneguda empresa de serveis de salut també ha digitalitz­at una part dels processos d’atenció al pacient. Consisteix a enviar els resultats dels reconeixem­ents laborals a una aplicació mòbil i eliminar qualsevol interacció amb sinó que tot depèn de la intenció humana que se li atorgui quan es dissenya, desenvolup­a o es fa servir. Tal com assegura la professora Ana Freire, “els algoritmes no són sexistes ni racistes, en tot cas ho és la societat que reprodueix­en”. En aquest sentit, encara que la disrupció tecnològic­a a les organitzac­ions tingui un potencial molt temptador pel que fa al terreny de l’estalvi de costos, cal estar molt atents als efectes col·laterals, ja que, si atempten contra la satisfacci­ó del consumidor, pot acabar sent un pèssim negoci.

El millor antídot perquè això no passi és garantir que els interescia, sos del client estan ben representa­ts als òrgans on es prenen les decisions. El fundador d’Amazon, Jeff Bezos, ho feia situant una cadira buida en tots els comitès de direcció que simbolitza­va la presència d’un client. I abans d’aprovar qualsevol projecte, els directius havien d’adreçar-se-li i fer-li tres preguntes clau: “T’agrada aquesta mesura? T’aportarà algun benefici? I algun problema?”.

Amb cadira buida o sense, és important tenir ben interiorit­zat que els clients aporten beneficis, però que els beneficis no acostumen a aportar clients.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain