La Vanguardia (Català) - Diners

La locomotora alemanya s’encalla

Per primer cop des del 1991, la balança és negativa per a l’exportació. Motiu: es paguen més diners si s’importa

- María-Paz López milions d’euros menys en importació

Un senyal d’alerta plana sobre l’economia alemanya. Per primera vegada en una mica més de tres dècades, Alemanya ha registrat dèficit comercial mensual. Les exportacio­ns al maig van ser de 125.800 milions d’euros, un 0,5% menys que el mes anterior, mentre que les importacio­ns van ser de 126.700 milions, un 2,7% més que a l’abril. La balança comercial va registrar, per tant, un dèficit de 1.000 milions.

“Això no passava a la República Federal des de fa molt temps; les importacio­ns no van superar les exportacio­ns durant un mes en catorze anys –puntualitz­a el rotatiu econòmic Handelsbla­tt–. Les estadístiq­ues anteriors al 2008 no són comparable­s per qüestions d’ajust, però fins i tot en aquest període la balança comercial hauria sigut gairebé sempre positiva”. Amb aquestes premisses, la premsa internacio­nal i els analistes consideren aquesta dada com el primer saldo negatiu mensual des del 1991, l’any següent a la reunificac­ió del país.

Al maig, Alemanya simplement va haver de pagar més diners per importar. L’encariment de l’energia a causa de la invasió russa d’Ucraïna, i de les matèries primeres en general en el context actual d’inflació, han anat laminant el superàvit comercial durant aquests mesos fins a arribar a les dades negatives publicades dilluns per l’Oficina Federal d’Estadístic­a (Destatis). “L’atac de Rússia a Ucraïna i les sancions tenen un impacte en moltes parts de l’economia i de la societat”, assenyala Destatis en una nota.

Tot i que és aviat per afirmar-ho amb rotunditat, les dades suggereixe­n que Alemanya, la primera economia d’Europa, podria ser a les portes d’un final de cicle. La xifra té impacte psicològic a la indústria alemanya, molt preocupada per la perspectiv­a d’un hivern amb energia més escassa i costosa.

“No és tan sorprenent que les exportacio­ns caiguin actualment; cal fixar-se en les importacio­ns, i especialme­nt en l’evolució dels preus”, va dir Oliver Rakau, economista d’Oxford Economics, a Bloomberg. Efectivame­nt, la guerra provocada per l’atac rus a Ucraïna i els bloquejos a la Xina per la covid estan fent estralls a les cadenes de subministr­ament internacio­nals, cosa que té un impacte substancia­l en una economia com l’alemanya, molt orientada a l’exportació.

Els preus per importar energia,

DADA

0,5%

alimentaci­ó i components van augmentar més d’un 30% al maig en comparació amb el maig del 2021, mentre que els guanys cobrats per exportacio­ns amb prou feines van créixer la meitat d’aquest percentatg­e.

Una part de l’augment del cost de les importacio­ns és atribuïble a la inflació, però hi ha altres factors. A Alemanya, molts béns no es van poder

al maig que a l’abril, davant un 2,7% més en exportació durant el

mateix període produir i exportar a causa de la falta de material, un fet que ha passat sobretot al sector de l’automòbil. Els colls d’ampolla a la cadena de subministr­aments afecten tant les importacio­ns com les exportacio­ns, però l’efecte frena més les exportacio­ns. Exemple: si l’acer i les peces per fabricar un cotxe no arriben a Alemanya, la importació d’aquestes quantitats s’omet a les estadístiq­ues. Però el mal infligit a l’exportació és més important, perquè l’automòbil no produït, i que per tant no es ven a l’estranger, hauria tingut un valor superior a la suma dels materials.

La qüestió és si això és només un efecte a curt termini a causa de la guerra d’Ucraïna, o si el model de negocis d’Alemanya, la seva potent economia d’exportació, està experiment­ant un canvi estructura­l. Molts economiste­s germànics assenyalen que, fins i tot si es normalitze­ssin els preus de l’energia i s’acabessin la guerra i la pandèmia, és poc probable que hi torni a haver a Alemanya un gran superàvit comercial. Creix la impressió que importacio­ns i exportacio­ns s’equilibrar­an a llarg termini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain