La Vanguardia (Català) - Diners

Rússia, l’endemà

- Francesc Raventós Exdegà del Col·legi d’Economiste­s

La irresponsa­ble invasió d’Ucraïna i la guerra que hi té lloc al final s’acabarà, tot i que segurament no com el president Putin hauria desitjat. Què passarà després? És impossible de saber, però a mitjà termini s’obren diferents alternativ­es. La primera, que Putin vengui la guerra com un triomf contra els nazis, que mantingui un control ferri del país i esdevingui molt depenent de la Xina; la segona, l’alternativ­a fora que a causa del fracàs de la invasió a Ucraïna, els desastres derivats de la guerra, de les sancions econòmique­s, de l’aïllament i l’empobrimen­t del país, els poders fàctics i moviments socials pressiones­sin perquè Putin dimitís. Si això passés, podria ser substituït per un home fort, o que s’iniciés un procés gradual de democratit­zació i de presència en l’àmbit internacio­nal.

En tot cas, Rússia haurà de fer una profunda reflexió sobre què ha passat, quin futur desitgen i com ressituar-se a la nova realitat geopolític­a mundial. En el cas que es mantingui Putin, o un home fort al poder, la UE no podrà trencar-ne els ponts per sempre. Caldrà veure quins espais d’entesa són possibles i restablir gradualmen­t àrees de col·laboració. Si l’opció de Rússia, ja sense Putin, fos iniciar un procés de democratit­zació, la UE l’hauria d’ajudar, i molt.

Per la UE, una Rússia democràtic­a és de gran interès, ja que a part de formar part d’Europa, té grans reserves de recursos naturals, com petroli, gas natural, minerals metàl·lics, urani i aigua dolça, i és una productora important de productes alimentari­s. És un país que, en certs sectors, té una elevada capacitat tecnològic­a, i que disposa de l’arsenal nuclear més important del món. És també el quart país amb més graduats en STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiqu­es).

Cal afegir que el canvi climàtic pot ser per Rússia molt beneficiós, perquè podrà aprofitar els avantatges derivats de l’augment de les temperatur­es a l’Àrtic, on hi ha enormes reserves de recursos naturals. També li permetria dominar militarmen­t i econòmicam­ent bona part de l’oceà Àrtic. Amb aquest escenari podria fer que Sibèria fos habitable i hi iniciés un fort desenvolup­ament econòmic.

Si Rússia es democratit­zés, la col·laboració de la UE i Rússia podria ser molt profitosa per a les dues parts. Rússia podria rebre suport tecnològic, fortes inversions i disposar del gran mercat europeu on exportar els seus recursos naturals, alimentari­s i els seus altres productes.

La UE en sortiria enfortida perquè tindria ben a prop una bona font d’aprovision­ament de recursos imprescind­ibles per al progrés econòmic i social, i un acord de seguretat. Una UE enfortida permetria que es retrobés amb ella mateixa, emancipar-se econòmicam­ent, política i en seguretat i defensar millor els seus interessos. Alhora, podria tenir un paper de moderació a la pugna entre els Estats Units i la Xina per a l’hegemonia mundial.

Alternativ­es Si l’opció de Rússia, ja sense Putin, fos iniciar un procés de democratit­zació, llavors la UE l’hauria d’ajudar amb inversions

|

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain