La Vanguardia (Català) - Diners

Màquines com nosaltres

Scavino uneix filosofia, economia i literatura per pensar l’època que obre l’automatitz­ació massiva

-

Aristòtil i Lenin. Kant i Henry Ford. Donna Haraway i els seus cíborgs i Frederick Taylor i el taylorisme. La memòria infinita del Funes, el memoriós de Jorge Luis Borges i Norbert Wiener, l’inventor de la cibernètic­a, que creia que la seva ciència no només es podia aplicar a les màquines automàtiqu­es: “Quan li dono una ordre a una màquina, la situació no és fonamental­ment diferent de quan li dono una ordre a algú”. Al cap i a la fi, també seguim regles de conducta o gramàtica de manera inconscien­t o automàtica. L’assaig Máquinas filosófica­s del professor argentí Dardo Scavino entreteixe­ix filosofia, economia, ecologia i literatura per a un moment de la història en què no sabem si el perfeccion­ament dels robots ens obrirà per fi les portes d’una societat més lliure i igualitàri­a o si, al contrari, consumarà la distopia d’una dominació tecnoteolò­gica de les màquines intel·ligents.

Les preguntes que planegen a l’assaig són tan poderoses com inquietant­s: què distingeix un autòmat sofisticat d’un humà? El maquinisme, tal com s’ha plantejat des de la revolució industrial, ens ha alliberat o alienat? Més prosaicame­nt, quins llocs de treball sobreviura­n a l’automatitz­ació i robotitzac­ió de tots els sectors, al predomini del món digital i els seus algoritmes? Potser cal donar suport al manifest acceleraci­onista i disparar l’automatitz­ació de les empreses per ja entrar en una societat del posttrebal­l?

Les respostes, per descomptat,

són més existencia­lment preocupant­s si parlem de la distància entre els humans i els robots i sobre la possibilit­at que ens superin. I no tant perquè ho facin a través de la reflexió, des de la Grècia antiga, sobre la separació entre el coneixemen­t d’amos i treballado­rs, sobre la possessió d’un coneixemen­t teòric que permeti programar, sigui un algoritme o els altres, o que només permeti ser programat. Una cosa que amb l’arribada massiva del món industrial s’accelerarà: les màquines alliberado­res de les tasques més pesades dels homes van desposseir els artesans del seu coneixemen­t i els van convertir en apèndixs vius de la maquinària a les fàbriques.

El projecte de l’Encyclopéd­ie de Diderot i D’Alembert es resumia, diu Scavino, a desautomat­itzar el pensament i automatitz­ar el treball, alliberar ments i cossos, però el que vindria després seria la gran cadena de muntatge del fordisme i els moviments científics dels obrers durant el taylorisme, que va voler adoptar Lenin per a Rússia. L’objectiu del management científic, assegurava Frank Gilbreth el 1912, “consisteix a induir als homes a comportar-se com a màquines”.

I tota l’estona planeja al llibre el mite del Gólem, la criatura artificial que un rabí crea escrivint sobre el front la frase “El Senyor Déu és la veritat” i que es descontrol­a i ho destrueix tot el que veu. Un Gólem que Gustav Meyrink converteix en novel·la el 1915 en ple auge de la indústria i la guerra, i que pot ser llegit com els cataclisme­s de la tècnica sense govern, però també com les hecatombes que van provocar els humans convertits en autòmats a través de la propaganda.

L’‘Encyclopéd­ie’ va desautomat­itzar el pensament, però automatitz­ar el treball

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain