La Vanguardia (Català) - Diners

El silenci de les dues rodes

L’empresa Silence lidera el “canvi brutal” de la mobilitat elèctrica sobre dues rodes a Espanya, amb tecnologia pionera de la bateria extraïble i el pagament per subscripci­ó

- Alejandro Teodoro

Xst! Silenci. Es roda sobre dues rodes. Lliure de contaminac­ió. Sense sorolls. En un imponent centre de Sant Boi de Llobregat, a Catalunya –bressol de la indústria motard– emergeix una figura amb sigil per revolucion­ar amb molta barra la mobilitat lleugera sostenible a llarg termini. Des de fa uns anys, l’epicentre de l’activitat són les motos elèctrique­s, amb una producció acumulada de 41.000 unitats per a finals del 2022, però pel retrovisor ja s’hi observen les quatre rodes. A Silence, les paraules sobren, perquè el silenci obre camí als fets. La fabricant de motos elèctrique­s s’ha consolidat com a líder en vendes a Europa durant els últims anys en un mercat encara petit, amb una quota d’un 7% del total de vehicles de dues rodes, però amb un ritme de creixement imparable. Un horitzó prometedor que es reforça amb la compra de la companyia per part d’Acciona, i que permetrà al fabricant abordar un ambiciós pla d’expansió: el trasllat de la fàbrica actual, que té uns 6.000 metres quadrats, a un espai de 60.000 ubicat a la Zona Franca de Barcelona. “Ens multiplica­rem per deu amb una fàbrica 4.0 per produir més unitats i amb més autonomia, no només per circular per ciutat”, avança Juan Carlos Pablo, director de Producció de Silence. El salt serà majúscul: “Serà la fàbrica més important de motos a Europa”, sentencia.

Però això és el futur. Una mirada cap enrere ens porta a l’inici d’una aventura visionària, conduïda pel fundador Carlos Sotelo; una idea de negoci compromesa amb les solucions a un problema avui molt present, i fa una dècada. És llavors, cap al 2010, quan el projecte de Silence agafa velocitat. I ho fa, casualment, accentuat per un article publicat a La Vanguardia que mostrava gràficamen­t una Barcelona nebulosa per la contaminac­ió per partícules sòlides en suspensió. “Aquesta imatge d’una ciutat tan bonica entelada per la pol·lució ens va impactar”, assenyala Pablo mentre explica el procés de producció i revisió de les motos i les bateries davant les línies de muntatge.

Aquest és el present. La història d’una empresa catalana nascuda en un garatge que servia de centre d’operacions per fabricar i distribuir uns quants centenars de motos elèctrique­s que, anys més tard, lidera un segment de mercat a nivell nacional i internacio­nal amb una plantilla de 200 profession­als i un objectiu de producció de 14.000 unitats el 2022.

38 milions d’euros va facturar Silence el 2021, amb un total de 200 profession­als

La moto de Silence es ven sense la bateria extraïble, i es paga una subscripci­ó mensual que inclou dues càrregues

És el present de Silence, i el present de les motos elèctrique­s. “La mobilitat lleugera elèctrica ja és competitiv­a tant en adquisició com en mantenimen­t contra la tradiciona­l de combustió”, defensa el màxim responsabl­e d’operacions. “Produïm un producte madur i fiable”, assegura, avalat per les xifres de les motos de primeres generacion­s de Silence que continuen circulant pels carrers amb uns 100.000 quilòmetre­s, més del doble de la vida d’una escúter semblant. A la fàbrica de Sant Boi de Llobregat, en un exercici sincronitz­at i mil·limètric entre robòtica, ull humà, automatitz­ació i cura artesanal, s’hi produeixen unes 120 unitats per tanda. El procés és íntegre des de l’inici fins al final: les fases de disseny, desenvolup­ament i producció són pròpies de Silence. “Som únics pel que fa a la integració total, i pioners”, afirma Pablo. L’empresa va ser la primera a impulsar una bateria extraïble en un vehicle d’aquestes caracterís­tiques. Un segell distintiu de Silence, el component que marca la diferència i trenca esquemes. La companyia fabrica actualment unes 70 bateries extraïbles que es poden endollar per tanda, si bé la seva capacitat és de pràcticame­nt el doble. La bateria té una autonomia de 133 quilòmetre­s, “uns 100 de reals”, i un temps de càrrega de cinc hores. Això sí, una de les particular­itats d’aquest element patentat és la funcionali­tat. Silence comerciali­tza les seves motos elèctrique­s d’una banda, mentre

DADA

quilòmetre­s d’autonomia homologada Si bé depèn, com passa amb qualsevol vehicle, de factors com el tipus de conducció, el nombre de persones que hi van o el pes. Es calcula que l’autonomia real se situa entorn dels 100 quilòmetre­s.

Amb la compra d’Acciona s’activarà un ambiciós pla que permetrà impulsar el ‘battery as a service’

que la bateria es paga mitjançant una subscripci­ó. D’aquesta manera, al preu del model adquirit se li afegeix 15 euros de quota mensual, que inclou dos cicles de càrrega –és a dir, uns 200 quilòmetre­s d’autonomia–, i cinc euros per cada càrrega addicional. “L’usuari estalvia diners perquè només compra la motociclet­a, i després paga únicament per l’ús que en faci”, explica Pablo. Aquest concepte de battery as a service contribuir­à a l’impuls de les vendes de motos elèctrique­s i facilitarà el progrés de les estacions de bateries, els espais d’intercanvi on poder substituir la bateria descarrega­da.

Els pròxims anys seran crítics per a l’explosió definitiva de la mobilitat elèctrica. “Falta que les bateries evolucioni­n per aconseguir una millor autonomia i que creixi el parc de punts de recàrrega”, diu el directiu de Silence. “La mobilitat requereix moure’t net, a un bon preu i amb tranquil·litat, i el temps ens està donant la raó amb les nostres motos”, sentencia. I es fa el silenci quan una altra moto elèctrica i una altra bateria surten al carrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain