La Vanguardia (Català) - Diners

Cremar biomassa per prevenir incendis

L’alça del preu del gas impulsa cada vegada més indústries a optar per aquest combustibl­e d’origen forestal

- Lorena Farràs Pérez milions de metres cúbics En creixement

“Tot el que crema en una caldera deixa de cremar al bosc”. Així de contundent és Francesc Cano, director adjunt de transferèn­cia al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Cano es refereix a la biomassa forestal que s’extreu dels boscos per ser aprofitada amb finalitats energètiqu­es. Una biomassa a què s’estan passant cada vegada més indústries per l’elevat preu del gas.

“Tenim la sort que Catalunya és una de les zones d’Europa amb més potencial en l’àmbit de la biomassa”, assegura Marc Cortina, gerent del Clúster de la Bioenergia de Catalunya. Tot i això, “dels tres milions de metres cúbics de matèria forestal que es generen cada any a Catalunya només se n’aprofita un milió, cosa que significa que any rere any acumulem dos milions de matèria forestal”, adverteix l’expert del CTFC.

Més matèria forestal equival a més risc d’incendis en una regió, Catalunya, en què la superfície forestal ja ocupa el 64% del territori. En canvi, si 6.000 tones d’aquesta matèria forestal són aprofitade­s de manera anual per una indústria per a la generació d’energia tèrmica, es contribuei­x a evitar incendis en 60 hectàrees de bosc, segons càlculs del Clúster de la Bioenergia.

La pujada del preu del gas, així

de matèria forestal guanya cada any Catalunya i només se n’aprofita una tercera part

DADA

64%

com l’aposta per potenciar les fonts energètiqu­es renovables, entre les quals figura la biomassa, és vista com una gran oportunita­t econòmica per a l’enlairamen­t definitiu del sector forestal. “Tenim la matèria primera i una demanda en augment, però ens falten facilitats per extreure la biomassa dels boscos”, assenyala Cortina. Es tracta d’una queixa històrica.

“Els problemes de formació i la falta de mecanitzac­ió provoquen que no hi hagi prou personal per treballar en l’extracció de fusta”, explica Jordi Serra, president del Clúster de la Bioenergia. Les principals serradores de Catalunya, agrupades sota el paraigua de l’Associació de Rematants i Serradors de Catalunya (Arescat), van iniciar, el mes d’abril passat, una sèrie d’aturades en la producció per protestar per la falta de matèria primera per treballar.

Del total del territori, la superfície forestal a Catalunya ja ocupa un

Un altre gran problema del sector són els baixos preus percebuts, conseqüènc­ia, en part, del baix valor afegit dels usos que es donen a la fusta. “Del milió de metres cúbics que se n’extreuen anualment, uns 250.000 són llenya, uns 200.000 acaben transforma­ts en palets i els 550.000 restants s’utilitzen com a biomassa, sobretot en forma d’estella i, en menor mesura, en forma de pèl·let”, indica Francesc Cano. “La realitat, avui dia, és que a un propietari li costa diners gestionar la seva propietat forestal, i el que cal aconseguir és que li sigui rendible”, afegeix l’expert del CTFC. Entre els usos amb més valor afegit destaca la construcci­ó d’edificis.

Serra demana “més implicació” de les administra­cions “per impulsar” un sector que qualifica de “clau”, especialme­nt en un estiu marcat pels incendis forestals com aquest. Els pròxims estius no seran millors. Les Nacions Unides preveuen un increment dels incendis forestals d’un 30% per a l’any 2050 i d’un 50% per a finals de segle.

Mentre Catalunya desaprofit­a el potencial econòmic dels seus boscos, paga una cara factura social i econòmica per descuidar-ne la gestió. Més enllà dels costos personals, materials i ambientals que provoca un incendi, la professora de l’escola de negocis EAE Business School May López calcula que “apagar un incendi forestal costa uns 10.000 euros per hectàrea”. En canvi, desbrossar una hectàrea de bosc té un cost d’entre 1.500 i 2.500 euros, segons el Centre de la Propietat Forestal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain