La Vanguardia (Català) - Diners

Solidarita­t, la justa

- No tot s’hi val Jordi Gual Professor de l’IESE Jordiguals­ole.com

Deia el cèlebre escriptor britànic Graham Greene que les persones no podem estimar la humanitat. Que només podem estimar gent. S’entén, gent concreta amb qui, en una mesura o altra, ens identifiqu­em. Per tant, l’amor, la generosita­t, la solidarita­t, segons Greene, té límits. O graus, i no és igual amb els més pròxims, família i amics, que amb la resta dels nostres conciutada­ns. Per no parlar, esclar, de persones més llunyanes, d’altres societats. La posició de Greene no és, avui dia, gaire popular. Impera el bonisme, i la solidarita­t universal és un valor a l’alça que no ha de faltar en cap discurs políticame­nt correcte. Tot i això, aquest bonisme és com el socialisme utòpic, entendrido­r fins que topem de morros amb la realitat. Amb la naturalesa humana, de què Greene era un profund coneixedor.

La solidarita­t, quan passem de la retòrica als fets, té dues versions: la justa i la ben entesa. Cap de les dues no és altruisme pur, que atén el proïsme sense esperar res a canvi. És, a tot estirar, altruisme recíproc. Atès que la solidarita­t, ben entesa, comença per un mateix, t’ajudo perquè qui sap quan seré jo qui tindrà un problema. Però t’ajudo, sense posar en risc la meva situació. L’altruisme recíproc pot fins i tot ser calculador. Som solidaris quan tenim l’expectativ­a que la nostra ajuda serà correspost­a. Que hi haurà un quid pro quo. És l’avui per tu, demà per mi.

Els matisos de la solidarita­t pràctica, no pas la retòrica, els hem experiment­at a Espanya al llarg dels anys, en el perenne conflicte territoria­l i en el debat sobre els ajuts als països en desenvolup­ament. Ara es planteja amb tota la seva cruesa a escala europea. No hem de posar el crit al cel si durant els pròxims mesos assistim a una agra disputa entre els socis. La Unió Europea no és un Estat, i per tant no disposa d’instrument­s polítics, com ara impostos propis i un Ministeri d’Hisenda, que permetin desplegar automàtica­ment aquesta solidarita­t entre ciutadans europeus. Per això, els suports s’hauran de negociar a les institucio­ns compartide­s, i les tensions i els greuges entre països seran molt més patents del que serien si la Unió fos un estat unitari.

La primera escaramuss­a s’ha lliurat amb motiu dels límits al consum de gas davant els riscos de proveïment dels pròxims mesos. Però no serà l’última. En aquesta dialèctica, crec que Espanya ha d’adoptar posicions humils i constructi­ves. En la qüestió del gas, partim d’una posició raonableme­nt positiva, en termes comparatiu­s. Però, si els tipus d’interès continuen pujant, la nostra situació pressupost­ària pot empitjorar ràpidament, i podria arribar el dia que canviï la situació negociador­a i sigui necessari disposar de suports financers. Ja se sap, parlem d’altruisme interessat. Solidarita­t? La justa.

Energia L’escaramuss­a dels límits al consum de gas davant els riscos de proveïment no serà l’última de la Unió Europea

|

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain