La Vanguardia (Català) - Diners

Els actors dels pagaments digitals

Worldline és la firma líder a Europa per volum de transaccio­ns gestionade­s

- Norberto Gallego

Sobre el futur dels diners hi ha opinions (i fantasies) per a tots els gustos. La realitat trincotrin­co indica que els pagaments digitals han guanyat terreny sobre l’efectiu, però estan molt lluny de desplaçar-lo. Simplifiqu­en la vida dels ciutadans, d’això no n’hi ha cap dubte. Perquè això passi i els beneficiar­is ho percebin així cal uns actors que l’usuari comú amb prou feines sap que existeixen: els especialis­tes parlen d’un model de quatre cantons.

Resum imprescind­ible: l’usuari compra en un comerç (o un hotel, una aerolínia o el prestador d’un servei en línia) i se li carrega l’import al seu compte. Perquè aquesta transacció arribi a bon port hi han d’intervenir dos interlocut­ors més (o cantons): un intermedia­ri financer que anomenen adquiridor i unes xarxes de mitjans de pagament o esquemes, amb Visa i Mastercard com les més conegudes. El model s’enriqueix amb més actors, que no són pròpiament cantons: s’ocupen de l’acceptació (passarel·la de pagament) o habilitaci­ó entre diferents adquiridor­s i xarxes.

Així entra en escena David Valero, director de Merchant Services de Worldline. Aquesta divisió aporta un 70% dels ingressos totals –de 2.020 milions d’euros el primer semestre– del grup. És líder europeu per volum de transaccio­ns gestionade­s i número quatre de la taula mundial, precedit per tres rivals dels Estats Units. Ara per ara cap grup xinès no apunta en aquesta competició d’abast global.

“L’objectiu de Worldline és manifest: continuar creixent tant per la via orgànica com per la inorgànica. Perquè en aquest mercat globalitza­t, que es combina amb la necessitat de presència local, la mida és important”.

Els dos últims anys Worldline ha adquirit diverses companyies en diferents països: una a Itàlia, dues a Grècia, una altra que cobreix els països nòrdics... I tot indica que continuarà així, perquè pretén, segons Valero, “atendre globalment els clients nacionals i localment els internacio­nals. Hi ha de tot: grans superfície­s, cadenes de moda, marques de luxe o companyies com Ikea, que ens va demanar una solució específica que no fos la mateixa que tenen amb nosaltres a França ni la que tenen a Suècia o Noruega. Ho dic per assenyalar que en aquest negoci els trets de cada país són rellevants. Som globals, però hem de respectar els esquemes locals existents, com a Portugal, Itàlia o Bèlgica”.

Aquest és un auguri de concentrac­ió en el sector? “Sí i no. L’atomitzaci­ó també té el seu paper, perquè hem de ser en molts països.

Així mateix, els nuclis locals han de ser oberts, perquè a cada país hi ha actors de nínxol per integrar en la solució que oferim al comerç”. Almenys hi ha un estàndard de comunicaci­ons? No del tot. “Aquesta és la tendència, i fins i tot hi ha una norma ISO, però a Espanya, per exemple, és imprescind­ible utilitzar el protocol de Redsys, un consorci que està controlat pels bancs”.

Les targetes continuen sent el mitjà de pagament dominant, però es combinen creixentme­nt amb el pagament amb mòbil, que ha guanyat popularita­t durant la pandèmia. Les novetats que estan agitant el mercat procedeixe­n d’iniciative­s financeres: una són els dèbits de compte a compte (Worldline ja ha integrat Bizum, però Redsys encara ho està consideran­t) i BNPL, sigles en anglès de compri ara i pagui més tard, que desperta interès en un dels cantons, el comerç, i recels en un altre, els bancs.

Amb l’arribada d’aquestes novetats i d’altres –amb les criptomone­des a l’aguait–, conclou Valero, “tots tenim necessitat de reinventar-nos, no podem ignorar cap moviment”.

Expansió global, integració vertical i presència local són les tendències del mercat

La que va ser filial del grup francès Atos factura uns quatre mil milions d’euros l’any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain